Festival kulture

Čarolija Izraela preplavila Augustov hram u Puli

izrael u puli
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/6
03.08.2013.
u 22:58

Nj.E. veleposlanik Yossi Amrani otvorio je festival istaknuvši kako mu je posebno zadovoljstvo što je Izrael sa svojim ambasadorima kulture stigao u Istru

 

Izrael se zaista preselio u Istru, složili su se okupljeni gosti i uzvanici večeras u Augustovu hramu na otvorenju kulturnog  festivala „Čarolija Izraela, ljeto u Istri“.  Na inicijativu Veleposlanstva Države Izrael i uz pokroviteljstvo Grada Pule i Istarske županije punih sedam dana u Puli i Poreču  izraelski će izvođači predstavljati svoj bogati program kroz zanimljve nastupe kako bi domačinima i turistima približili kulturu i običaje zemlje s druge obale Sredozemnog mora. Kulturni festival otvorio je e Nj.E. veleposlanik Yossi Amrani istaknuvši kako mu je posebno zadovoljstvo što je Izraal sa svojim ambasadorima kulture stigao u Istru.
Počinje u Puli završava u Poreču 
 Festival koji je otvoren večeras traje do 9. kolovoza, a završava u Poreču. Otvorenje je nastupom obilježio ženski kvintet Carmel a Cappella osvojivši publiku i uzvanike u Augustovu hramu. Riječ je o glazbenicam a specijaliziranim za „a capela“ polifonu glazbu. Njihovi jedinstveni glasovi i virtuozni suvremeni aranžmani čine ansambl rijetkom pojavom na izraelskoj glazbenoj sceni. Repertoar skupine uključuje svježe vokalne verzije poznatih klasičnih instrumentalnih skladbi, izraelskih pjesama, narodnih pjesama na raznim jezicima, songove iz mjuzikla, jazz melodija i glazbu Latinske Amerike.
Od bureka do baklave i hummusa 
U sklopu festivala najavljen je nastup Amir Gwirtzman i Acollective koji će nastupiti u oba grada, Puli i Poreču.
Kako dobre zabave nema bez dobre hrane, a svaka ljubav - pa tako i prema dalekim zemljama - uazi kroz želudac - Izraelci su odlučili Istrijanima  predstaviti i svoje delicije. Za to je zadužen chef Shaul Ben Aderet, On će sa suradnicima  pripremiti čitav niz delicija, predstaviti ih i ponuditi na  Forumu. Tako će svi koji žele upoznati izraelsku kuhinju od chefa Shaula doznati da je amba umak od manga uz falafel, chamin gulaš od mesa i graha, da baklavu zove “desserts”, a da se uz kavu nudi halva. Kebab i shashlik serviraju se uz luk i papriku, a Shaul ih radi na štapiću cimeta. Burek je uvijek burek, a malawach prženo tijesto nalik na palačinke. Lafa je rolana pita punjena falafelom, a umaci koji se poslužuju poprilično su ljuti – harrisa od ljutih papričica, pilpelchuma od čilija i češnjaka... Mujadara od leće, riže i žitarica služi se uz prženi luka, pita je izraelski kruh. Riba se u Izraelu priprema u komadu, a kuhana u ljutom umaku jede se za šabat. Humus, sjajnu pastu od sezama i slanutka poznaju svi, baš kao i shwarmu, kebab od miješanog mesa. Sabich je izraelski sendvič od patlidžana, a sufganiya sjajan desert sličan uštipcima. 
Lior pogodio pin Bila Gatesa
Mentalist Lioar Sucharda,n astupiti će sutra (u nedjelju) u Augustovom hramu. Njegv show „Nadnaravna zabava“ prate milijuni gledatelja diljem svijeta. Lior ima mogućnost pročitati najdublje misli svakoga od nas, točnije, već unaprijed zna što ćemo reći. Zabavljač i miljenik holywoodske elite gostuje u uredima vodećih poslovnih ljudi koje savjetuje oko taktika
pregovaranja, motiviranja zaposlenika ili načina pridobivanja novih klijenata. Tako je u društvu milijunaša Billa Gatesa pogodio pin njegovog bankovnog računa. 
Posebnost  šarolikog i zanimljivog programa jest ta da su sva događanja besplatna za posjetitelje.

Izrael se zaista preselio u Istru, složili su se okupljeni gosti i uzvanici večeras u Augustovu hramu na otvorenju kulturnog  festivala „Čarolija Izraela, ljeto u Istri“.  Na inicijativu Veleposlanstva Države Izrael i uz pokroviteljstvo Grada Pule i Istarske županije punih sedam dana u Puli i Poreču  izraelski će izvođači predstavljati svoj bogati program kroz zanimljve nastupe kako bi domačinima i turistima približili kulturu i običaje zemlje s druge obale Sredozemnog mora. Kulturni festival otvorio je e Nj.E. veleposlanik Yossi Amrani istaknuvši kako mu je posebno zadovoljstvo što je Izraal sa svojim ambasadorima kulture stigao u Istru.

Počinje u Puli završava u Poreču  

Pozvao je sve zainteresirane da se pridruže festivalu od 3. do 9. kolovoza u Puli i Poreču te upoznaju kulturu koja ne poznaje granice već spaja ljude i zemlje kroz svoje sličnosti i različitosti. Kao domaćin kulturne manifestacije, koja se svojim najvećim dijelom odvija u Puli, zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin naglasio je važnost ovakvih manifestacija te zaželio dobrodošlicu izraelskoj kulturi u rodni grad. Župan Istarske županije, Valter Flego, goste je pozdravio na čak tri jezika,  - naglasivši  međunarodnu razmjenu kulturnih vrijednosti. Dodao je kako će „Čarolija Izraela, ljeto u Istri“ doprinijeti i obogaćenju turističkog sadržaja cijele Istre. Festival koji je otvoren večeras traje do 9. kolovoza, a završava u Poreču. Otvorenje je nastupom obilježio ženski kvintet Carmel a Cappella osvojivši publiku i uzvanike u Augustovu hramu. Riječ je o glazbenicam a specijaliziranim za „a capela“ polifonu glazbu. Njihovi jedinstveni glasovi i virtuozni suvremeni aranžmani čine ansambl rijetkom pojavom na izraelskoj glazbenoj sceni. Repertoar skupine uključuje svježe vokalne verzije poznatih klasičnih instrumentalnih skladbi, izraelskih pjesama, narodnih pjesama na raznim jezicima, songove iz mjuzikla, jazz melodija i glazbu Latinske Amerike.U publici su se našli izaslanici Predsjednika RH, Sabora, ali i bivši predsjednik Stjepan Mesić,  zastupnik talijasnke manjine Furio Radin te  predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Od bureka do baklave i hummusa 

U sklopu festivala najavljen je nastup Amir Gwirtzman i Acollective koji će nastupiti u oba grada, Puli i Poreču.Kako dobre zabave nema bez dobre hrane, a svaka ljubav - pa tako i prema dalekim zemljama - uazi kroz želudac - Izraelci su odlučili Istrijanima  predstaviti i svoje delicije. Za to je zadužen chef Shaul Ben Aderet, On će sa suradnicima  pripremiti čitav niz delicija, predstaviti ih i ponuditi na  Forumu. Tako će svi koji žele upoznati izraelsku kuhinju od chefa Shaula doznati da je amba umak od manga uz falafel, chamin gulaš od mesa i graha, da baklavu zove “desserts”, a da se uz kavu nudi halva. Kebab i shashlik serviraju se uz luk i papriku, a Shaul ih radi na štapiću cimeta. Burek je uvijek burek, a malawach prženo tijesto nalik na palačinke. Lafa je rolana pita punjena falafelom, a umaci koji se poslužuju poprilično su ljuti – harrisa od ljutih papričica, pilpelchuma od čilija i češnjaka... Mujadara od leće, riže i žitarica služi se uz prženi luka, pita je izraelski kruh. Riba se u Izraelu priprema u komadu, a kuhana u ljutom umaku jede se za šabat. Humus, sjajnu pastu od sezama i slanutka poznaju svi, baš kao i shwarmu, kebab od miješanog mesa. Sabich je izraelski sendvič od patlidžana, a sufganiya sjajan desert sličan uštipcima. 

Lior pogodio pin Bila Gatesa

Mentalist Lioar Sucharda, nastupiti će sutra (u nedjelju) u Augustovom hramu. Njegov show „Nadnaravna zabava“ prate milijuni gledatelja diljem svijeta. Lior ima mogućnost pročitati najdublje misli svakoga od nas, točnije, već unaprijed zna što ćemo reći. Zabavljač i miljenik holywoodske elite gostuje u uredima vodećih poslovnih ljudi koje savjetuje oko taktikapregovaranja, motiviranja zaposlenika ili načina pridobivanja novih klijenata. Tako je u društvu milijunaša Billa Gatesa pogodio pin njegovog bankovnog računa. Posebnost  šarolikog i zanimljivog programa jest ta da su sva događanja besplatna za posjetitelje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije