Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika londonska izložba

”Diva” će povezati povijest opere sa zvijezdama pop-kulture naših dana

V&A museum
02.01.2023.
u 09:56

Victoria&Albert muzej u 2023. godini pripremaju grandioznu izložbu iz perspektive velikih umjetnica, a uz operu prati i kazalište, film i pop-kulturu te se bavi pojmom dive

Jedan od najpoznatijih svjetskih i najpopularnijih londonskih muzeja, čuveni Victoria&Albert muzej za 2023. godinu najavljuje grandioznu izložbu koja će povijest opere spojiti s najvećim zvijezdama naših dana. Naslovili su je jednostavno “Diva”, otvorenje je najavljeno za 24. lipnja, a izložba će biti dostupna posjetiteljima sve do početka travnja 2024. godine.

Riječ je o izložbi koja se priprema već dulje vrijeme jer glavna je ideja pokazati dive u svim značenjima te riječi, a posebnost će biti i uistinu veliko razdoblje koje će izložba obuhvatiti. Naime, izložba počinje opernim božicama viktorijanskog doba te preko najvećih primadona kroz povijest ide sve do naših dana. Stoga “Diva” ne govori samo o povijesti opere, već tematizira i današnje globalne megazvijezde, kao i sve razlike koje su se tijekom povijesti i s razvojem medija dogodile u izvedbenim umjetnostima, ali isključivo iz perspektive najvećih umjetnica svih vremena. Izložba je zamišljena i kao svojevrsno istraživanje koje će slaviti snagu i kreativnost kultnih žena koje su svojim radom obilježile umjetnost, ali je u isto vrijeme i svojevrsna analiza samog pojma dive. Autore izložbe zanima što je pojam dive značio nekada, a što znači danas, ali i ono mnogo važnije, je li se prečestom i olakom upotrebom pojam danas otrcao do neprepoznatljivosti.

Izložba počinje glazbom, tj. operom, ali ne zaustavlja se samo na njoj, nego govori o najvećim umjetnicama ikada viđenim na pozornicama (u baletu i drami), a zatim prelazi na film i popularnu glazbu. Victoria & Albert muzej najavljuje da će se izložba baviti i modom, dizajnom, najslavnijim kazališnim i filmskim kostimima, glazbom... Dio izložaka iz bogatog je fundusa londonskog muzeja, a velik dio čine posudbe iz cijelog svijeta. Izložba se najavljuje kao najvažniji muzejski događaj koji će povezati 2023. i 2024. godinu, a očekuje se veliko zanimanje javnosti pa će ulaznice uskoro biti u prodaji. Zaštitno lice “Dive” je velika Maria Callas. 

Komentara 1

ŠV
Švapski
11:17 02.01.2023.

Kao Nijemac pitam se zašto pišete o Grkinji Mariji Callas, a ignorirate Hrvaticu Maju Strozzi? Vrlo neugodno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije