TUŽBA

Eminem se bori za višu proviziju

08.03.2009.
u 14:16

Zvijezda rap-glazbe Eminem prošlog je tjedna, zajedno sa svojom produkcijskom kućom FBT, došao na sud. Pjevač, inače poznat po svojem problematičnom ponašanju, ovaj put se nalazio u ulozi tužioca. Na optuženičkoj je klupi bio medijski div, tvrtka Universal, koju je Eminem optužio da mu je dužna 1.5 milijuna dolara neisplaćenih provizija.

Naime, Universal se godinama skrbio o distribuciji pjevačevih hitova, i na tom su polju imali uspješnu suradnju. Eminem je bio zadovoljan provizijom na svaki prodani CD, ali problemi su nastali pojavom usluge iTunes. Navedena je omogućavala legalni oblik skidanja glazbe s Interneta, što je uvelike umanjilo troškove Universala, ali je plaćao jednaku proviziju umjetnicima čija se glazba skidala.

Ovo Eminem i FBT smatraju nepravednim, i traže da Universal plati više po prodanoj pjesmi, budući da više i zarađuje. Tijekom saslušanja, odvjetnik Universala priznao je da usluga iTunes uvelike smanjuje troškove distribuiranja, budući da nije potrebno plaćati medije poput cd-a, niti njihov transport do dućana- međutim navodi da je medijski div uložio mnogo u računalnu infrastrukturu kojom omogućuje uslugu.

Tvrdi se i da je Eminem znao za napredak tehnologije, te je trebao očekivati promjenu u medijskoj distribuciji. Uspije li pjevač uvjeriti sud u Los Angelesu, na kojem se održava proces, u opravdanost svoje pozicije, radit će se o presedanu u glazbenoj industriji.

Smatra se da će tim korakom najviše profitirati manje poznati glazbenici, budući da će imati više provizije. Ipak, mogao bi se otežati život malim distributerima, koji bi iste morali plaćati sukladno zakonu. Treba napomenuti da skok s cd-medija na internetsko skidanje nije prva radikalna promjena u svijetu glazbene distribucije. Naprimjer, prelazak s long-play ploča na kompakt diskove smanjio je proviziju glazbenika za 25 posto.
(p.s)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije