ROCK- OPERA

Gubec i Tahi na Ljetnoj pozornici u Opatiji!

02.02.2002.
u 00:00

Predstava će biti izvedena prvog petka u srpnju 2003. godine, a posvećena je 430. obljetnici Seljačke bune, povrdio nam je intendant HNK Ivana pl. Zajca Srećko Šestan

RIJEKA - Ekskluzivno pravo na obnovu poznate hrvatske rock-opere "Gubec beg" dobilo je HNK Ivana pl. Zajca. Tu vijest potvrdio nam je intendant Srećko Šestan, a već je poznat i datum izvođenja - prvi petak u srpnju 2003. godine. Gubec beg, Franjo Tahi i druge povijesne ličnosti te će večeri biti na Ljetnoj pozornici u Opatiji, a u sezoni 2003./2004. godine izvodit će se na pozornici HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

- Već smo razgovarali s Ivicom Krajačem i Miljenkom Prohaskom, a Josipa Lisac dala nam je pravo na uprizorenje uime pokojnog supruga Karla Metikoša. Prve pripreme su počele, jer je to vrlo zahtjevan projekt u ostvarenje kojega bi se trebao uključiti i Grad Rijeka. Bit će to predstava na kojoj će se angažirati svi kazališni ansambli i svi zaposlenici. Obnova "Gubec bega" posvećena je 430. obljetnici Seljačke bune, a kako je taj događaj od značenja za cijeli hrvatski narod, prijedlog za pokroviteljstvo uputit ćemo Hrvatskom saboru.

Ta bi predstava trebala biti i začetak novih promišljanja ljetnih kulturnih događanja u Rijeci i Opatiji. Zapravo Ljetni festival u Opatiji trebao bi se organizirati zajedničkim nastojanjima Rijeke i Opatije, a predložit ćemo da se uspostavi i posebna ljetna brodska linija koja bi povezivala ta dva grada. Inače, kad je riječ o samoj operi, uskoro će početi audicija za umjetnike u cijeloj Hrvatskoj, a već sada je poznato da će dirigirati naša dirigentica Nada Matošević. Razmišljamo o još jednom detalju - prijevodu teksta na engleski jezik, s titlovanjem na hrvatski i talijanski, jer bismo u tom slučaju mogli lakše konkurirati za sudjelovanje na raznim festivalima i sličnim svjetskim kazališnim događanjima - kazao nam je Šestan.

N. Koščić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije