Brzina ima cijenu

Izdavači su kolateralne žrtve brzih pregovora za ulaz u EU

ministrica kulture imala zavezane ruke
davor višnjić/pixell
02.12.2012.
u 13:26

Hrvatski nakladnici misle da je brzina pregovaranja sa EU kriva za uvođenje PDV_a na knjigu od 1. siječnja. Mi smo kolateralne žrtve, misli Neven Antičević, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.

Kada je 1998. ministar financija Borislav Škegro uveo PDV na knjigu, izdavački i kulturni svijet digao se na noge. Kada je u petak 30. studenog saborska većina izglasala 5 posto PDV-a na knjigu, ali i udžbenike, znanstvene časopise i filmske ulaznice, prostestirao nije ama baš nitko.

 _ Za taj PDV znamo već dugo. Posljedica je pregovora sa Europskom unijom. Naši pregovarači u onoj žurbi oko zatvaranja poglavlja nisu ispregovarali nultu stopu, koju je bilo moguće ispregovarati. Mi smo kolateralna žrtva. Protestirati protiv toga nema smisla, jer je voda prošla ispod mosta _ rezigniran je Neven Antičević, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.

 

_ Država sada može sniziti poreze na autorske honorare koji su oko 30 posto, može nam preko HBOR-a dati kredite sa nižim kamatama. Ako knjigu od 1. siječnja poskupimo za 5 posto, prodaja će pasti za 10 posto _ veli Antičević koji tvrdi da je prodaja knjiga pala pedeset posto, a čudi ga i što država nije poskupjela udžbenike već četiri godine, iako je godišnja inflacija znatna. Stoga će ministar Željko Jovanović očito dobiti oštar zahtjev za usklađivanje cijena udžbenika sa inflacijom (što udžbenike poskupljuje za 10 posto). Izdavači se pitaju što će biti sa objavljenim knjigama na kojima je prema Sporazumu o fiksnoj cijeni ispisana cijena.

_ Na sastancima smo se načelno dogovorili da ćemo za stare knjige uvedeni PDV od 5 posto ugraditi u sadašnje cijene na našu štetu _ veli Kašmir Huseinović iz Kašmir-prometa _ Ne znam što će biti sa e-knjigom i audio knjigom. Nije jasno hoćemo li plaćati PDV na uskladištene knjige odjednom ili kada ih prodamo _ veli Huseinović koji ističe da PDV na knjigu nema Velika Britanija.

_ Sporazum o fiksnoj cijeni knjige treba prestati važiti. Mi smo ovih godina cijene knjiga spustili za 30 posto, a sada ih moramo spustiti i dodatnih 5 posto za već tiskane knjige _ veli Boško Zatezalo iz VBZ-a koji ističe primjer Poljske koja je četiri godine uspješno odgađala PDV na knjige.

Ključne riječi

Komentara 1

PR
prepri43
09:45 03.12.2012.

Zašto se u vrijeme Škegre prosvjedovalo (ne protestiralo) a sada su svi tiho? Kad je riječ o kulturi morali bi se javiti neki koji znaju da se ne piše sa e-knjigom nego s e-knjigom, s objavljenim,a ne sa!Što rade kod vas lektori ,da vas moraju ispravljati oni koji zapravo i sami nemaju pojma o gramatici,ali znaju barem malo razlikovati istočnu od zapadne varijante »jednog istog jezika«?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije