Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstava mirana kurspahića

Kralj Ubu sada je u raljama jednog gimnazijskog razreda i dva kazališta

Arhiva Kerempuh
14.02.2023.
u 11:05

Novi "Kralj Ubu" nastaje u koprodukciji Satiričkog kazališta Kerempuh i Dramskog kazališta Gavella

Što je "Kralj Ubu" Alfreda Jarryja? Satira? Drama? Komedija? Teatar apsurda? Brojna kazališta desetljećima traže odgovor na ova pitanja, a svaka predstava bude drukčija na posve začudan način.

Sada su se ovog zloglasnog kralja prihvatila dva zagrebačka kazališta. Novi "Kralj Ubu" nastaje u koprodukciji Satiričkog kazališta Kerempuh i Dramskog kazališta Gavella, a prvi poticaj na suradnju bila je ruka pomoći koju su kerempuhovci pružili obližnjem kazalištu koje već tri godine nema svoju matičnu scenu.

Ovaj komad, koji je davne 1896. zgrozio parišku publiku, danas bi mogao djelovati zatupljene oštrice, barem u društvu ili dijelu svijeta trenutačno pošteđenom totalitarnog vođe nalik naslovnom junaku, čija ambicioznost i glad premašuju njegov talent i sposobnosti. Stoga su Miran Kurspahić, redatelj predstave, i Rona Žulj, dramaturginja, koji su zajedno adaptirali tekst, odlučili svog "Kralja Ubua" postaviti u sasvim novi kontekst. "Kralj Ubu" ovdje je predstava u predstavi, originalan komad u raljama jednog razreda gimnazije, a među likovima je i sam Albert Jarry, učenik koji u inat vodstvu škole, ali i razrednim kolegama, tijekom nastave postavlja igrokaz. Pri tome originalni kralj Ubu prolazi kroz sito cenzure i sve više nestaje, no ironično, ibijevština se prelijeva na svakog učenika, izvlači iz njih pohlepu, zavist i želju za moći...

U predstavi igraju Borko Perić, Marko Petrić/Miran Kurspahić, Amar Bukvić, Sven Šestak, Enes Vejzović, Ranko Zidarić, Đorđe Kukuljica, Ozren Opačić, Josip Brakus, Nela Kocsis, Barbara Nola i Iskra Jirsak. Premijera je najavljena za subotu 25. veljače, naravno u Kerempuhu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije