Preporuke PREMIJERA

Matija Ferlin je mag kazališta koje ne smije biti samo na marginama

28.04.2015., Zagreb - U Kineskom paviljonu Zagrebackog velesajma odrzana je konferencija za medije uz izvedbu dijela predstave Matije Ferlina Mi smo kraljevi a ne ljudi.  Redatelj Matija Ferlin.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL
04.05.2015.
u 08:42

Prije nekoliko godina Ferlin se vratio u Hrvatsku, istovremeno održavajući vrlo živu karijeru na tri kontinenta

Drama Hrvatskog narodnog kazališta u subotu je u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma predstavila "Mi smo kraljevi a ne ljudi", autorski projekt Matije Ferlina temeljen na dječjim iskazima, koje na sceni bez ikakvog patroniziranja izvode iskusni dramski glumci Ivan Jončić, Jadranka Đokić, Livio Badurina, Ana Begić, Dušan Gojić i Iva Mihalić. Ne računajući oportune suradnje s Istarskim narodnim kazalištem, koje je najbliža veća pozornica njegovom rodnom Svetvinčentu, nova koprodukcija zagrebačkog HNK i Kunstenfestivaldesarts iz Bruxellesa Matiju Ferlina napokon smješta tamo gdje mu je mjesto: u uvjete stabilne, institucionalne domaće produkcije.

Predugo je, naime, taj veliki talent ovisio o milostinji raznih ureda koji godinama sustavno potfinanciraju nezavisnu kulturu, dok je u Europi i Sjevernoj Americi ostvarivao vrlo značajne autorske i izvođačke uspjehe.

Uvođenjem nove, alternativne scene zagrebačkog teatra, uprava HNK napokon je autorima poput Ferlina dala nešto bolje produkcijske uvjete i mogućnost većeg broja izvedbi, istovremeno ih ne tjerajući na kompromise prilagođavanja velikoj sceni HNK na kojoj komorni, eksperimentalni projekti teško mogu zaživjeti.

Za one koji ga dosad nisu imali prilike pratiti, Matija Ferlin mladi je istarski umjetnik koji je završio prestižnu School for New Dance Development u Amsterdamu, nakon čega je živio i radio u Berlinu, plešući u trupi ikone suvremenog plesa Sashe Waltz, koja ga je svojedobno proglasila "avangardnim genijem" te kao otkriće 2011. godine predstavila u opsežnom tematu "Što je novo?" newyorškog V-magazina.

Usporedbe radi, u kategoriji performansa u istom je broju svoje otkriće nominirala Marina Abramović, a u kategoriji filma Sofia Coppola.

Prije nekoliko godina Ferlin se vratio u Hrvatsku, istovremeno održavajući vrlo živu karijeru na tri kontinenta.

Među recentnim koreografskim uspjesima izdvaja se njegova serija "Sad Sam", a tu su i scenski eksperimenti "Samice" i "Zajedno drugi" te niz kratkih filmova i drugih umjetničkih suradnji koji niže ovaj nezaustavljivi 33-godišnjak. 

>>  Matija Ferlin pretvorio dječje izjave u projekt nacionalnog kazališta

Komentara 3

NE
Neba
13:50 04.05.2015.

prava je istina da je gledaliste (od samo sto mjesta!) prazno. pogledajte stranicu HNK. Jos jedan debeli promasaj nove uprave

B7
b7
07:17 05.05.2015.

nevjerojatno kako je domoljublje kod njega izraženo pa je ostavio karijeru na tri kontinenta e da bi se izrazio na velesajmu ! Predstava koja nikako ne spada u nacionalno kazalište , loša dramaturgija , loš pokret i dobri glumci -nešto je ipak ostalo i od HNK u Zagrebu ...

IV
IvanXXIII.
07:47 07.05.2015.

Nezaustavljivi 33-godišnjak? To se prvi put čulo o Isusu Kristu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije