U kinima

Plaćenici II - nastavak ujedinjuje najveće testosteronske zvijezde

Plaćenici II
arhiva
15.08.2012.
u 21:34

Glume Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris, Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Jean-Claude Van Damme, Bruce Willis i još niz zvijezda koje su obilježile desetljeća holivudske akcije

U kinima se počeo prikazivati film “Plaćenici 2”, a zasigurno je dovoljno reći da u njemu glume Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger i još niz zvijezda koje su obilježile posljednja tri desetljeća holivudske akcije.

Od početka do kraja film je prepun eksplozija, krvi, bizarnog humora i još bizarnijeg načina rješavanja neprijatelja – od noža koji Van Damme high kickom zarije direktno u srce neprijatelja do cijelog bataljuna ruskih gerilaca koje, zajedno s njihovim tenkom, u dva poteza pomete Chuck Norris.

Scenarij filma ponovno supotpisuje Stallone, koji je sebi namijenio glavnu ulogu, kao i privilegij da se obračuna sa starim rivalom Van Dammeom, koji će kao negativac u borbi izvući deblji kraj. Na sreću, Stallone se ovaj put ostavio redateljske palice, što je u režiji Simona Westa rezultiralo boljim, koherentnijim filmom.

Svjesni stare slave

I autori i glumci “Plaćenika” potpuno su svjesni da žive na staroj slavi, pa je i ovaj nastavak prepun ironičnih referenci i citata iz najpoznatijih filmova u kojima su glumili njihovi junaci, ali i hommagea ozbiljnijim filmskim uracima, poput legendarne “Are you talkin’ to me?” iz Taksista, koju u čak dva navrata izgovaraju plaćenici.

Priča prati odred prekaljenih najamnih boraca predvođenih Barneyem Rossom (Sly Stallone), koje stari suradnik i agent CIA-e Mr. Church (Bruce Willis) šalje u Kinu da bi iz olupine srušenog aviona spasili tajanstvenu kutiju.

U tom im se zadatku pridružuje prelijepa, ali i opasna Maggie (Nan Yu), stručnjakinja za moderne sefove, poput onoga u kojem se skriva Churchov vrijedni plijen.

U naizgled rutinskom zadatku plaćenici upadaju u klopku u kojoj pogine najmlađi član ekipe, zbog čega ostatak odreda kreće duboko u neprijateljski teritorij kako bi se u eksplozivnom pohodu osvetili negativcu Vilainu (Van Damme).

Koga briga za motive

Dramaturgija ponovno škripi u svakom kadru filma – likovi se neobjašnjivo pojavljuju i nestaju, motivacija većine potpuno je nejasna, kao i neke borbene scene. No, za ovakav uradak to nije ni bitno – ako ga odlučite gledati kao blesavu akciju, a ne kao ozbiljno djelo filmske umjetnosti, mogli biste se sasvim solidno zabaviti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije