UZ FILMSKU PROMOCIJU

Počinje svjetska potteromanija!

06.11.2001.
u 00:00

* Tinejdžeri šezdesetih imali su beatlesomaniju, a današnje generacije imat će fenomen potteromanije, koji je upravo počeo * Londonska pretpremijera "Harry Potter i filozofov kamen" najavila je najveći filmski uspjeh u povijesti: očekuje se rekord s prihodom od milijardu funti (12 milijardi kn) - dvostruko više od dosad najuspješnijeg "Titanica"

Središnji Leicester trg u Londonu, mjesto filmskih spektakla, gdje se prikazuju premijere najuspješnijih filmova, ipak ništa slično nije doživio u prošlosti kao preksinoć kad se cijeli trg pretvorio u Hogwarts školu za male i velike čarobnjake. Uz pomoć suvremene tehnike, elektronskog dizajna i možda pokojeg čarobnjačkog trika Leicester Square izgledao je kao mistično mjesto iz bajke, gdje i najveća čuda uvjerljivo izgledaju.

Londonska pretpremijera najželjnije očekivanog filma "Harry Potter i filozofov kamen" najavila je najveći filmski uspjeh u povijesti, ali i više od toga. Film još nije bio ni završen, a pretprodajom ulaznica zaradio je u prvih nekoliko dana više od 25 milijuna kuna. "Harry Potter" napravit će rekord s prihodom od milijardu funti (12 milijardi kn) - dvostruko više od dosad najuspješnijeg "Titanica".

Tinejdžeri šezdesetih imali su beatlesomaniju, a današnje generacije imat će fenomen potteromanije, koji je upravo počeo. Leicesterski trg bio je ispunjen do posljednjeg mjesta strastvenim ljubiteljima novog fenomena. Tisuće ljudi svih generacija odjećom su i "posebnim" znacima raspoznavanja očitovali naklonost čuvenom čarobnjaku iz Hogwarts škole. Na pretpremijeru su došle brojne zvijezde poput (sada plavokose) Cher, Patsy Kensit, Jerry Hall, Spice girl Emma Bunton, ali najsjajnije zvijezde večeri bili su Daniel Radcliffe (Harry Potter) i cijelo čarobnjačko društvo. Njihov dolazak pred Odeon izazvao je svojevrsnu histeriju, koja današnje pedesetogodišnjake neodoljivo podsjeća na vrijeme Beatlesa.

Autoricu najpopularnijih dječjih bajki Joan K. Rowling mnogobrojna djeca dočekala su kao svojevrsni "dar s neba". Nasuprot svom ushićenju, J. K. Rowling ostala je skromna žena, koja još uvijek stavlja samo "J" umjesto imena, kao i na početku spisateljske karijere, kad je vjerovala da će njezinim romanima pomoći ako čitatelji budu mislili da je autor(ica) muškog roda. U međuvremenu prodano je širom svijeta 120 milijuna njezinih knjiga.

Daniel Radcliffe dobio je ulogu Harryja Pottera na audiciji i u konkurenciji 16.000 dječaka. Njegovo ime još je nepoznato, ali već za 2-3 tjedna bit će to ime najslavnije filmske zvijezde. Naime, svjetska premijera "Harryja Pottera" bit će tek za dva tjedna. Pretpremijera u Londonu rezultat je nesnosne nestrpljivosti publike da se film napokon pojavi. Iduća dva tjedna potrebna su da bi se napravilo dovoljno kopija za prikazivanje u cijelom svijetu. Publika koja je prva vidjela filmsku senzaciju, doživjela je film kao oživotvorenje divnog sna koji je nastao čitanjem knjiga o malom čarobnjaku.

LONDON Željko Toth

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije