Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gostovanje u zkm-u

Predstava "Majka i dijete" Matije Ferlina nastala na temelju teksta nobelovca Jona Fossea

INK
04.02.2024.
u 09:38

Predstava u produkciji Istarskog narodnog kazališta – gradskog kazališta Pula u Zagreb dolazi 6. i 7. veljače

U zagrebačkom ZKM-u 6. i 7. veljače gostuje predstava "Majka i dijete" u produkciji Istarskog narodnog kazališta – gradskog kazališta Pula. Redatelj je Matija Ferlin, naslovne uloge igraju Jadranka Đokić i Ugo Korani, a autor teksta je nobelovac Jon Fosse.

– Stil pisanja Jona Fossea potaknuo je u meni snažne asocijacije na pokret i fizičku akciju, notifikacijske prakse u kontekstu kazališta. Njegova upotreba jezika obiluje jednostavnošću, s kratkim rečenicama i naglašenim ponavljanjem odabranih fraza i riječi. Ovaj specifičan pristup stvara snažnu prisutnost ritma koji me kao umjetnika usmjerenog na scensku prisutnost duboko podsjeća na koreografske partiture. Riječi doživljavam kao pokret u koreografiji. Pokretom ili riječima gradim koreografske slike u službi prisutnosti. Fosseov književni izričaj mogu usporediti s konceptom slobodne strukture u koreografskoj praksi – kazao je Matija Ferlin uoči lanjske premijere predstave u Puli.

Naime, "Majka i dijete" jedan je od ranijih dramskih tekstova norveškog autora Jona Fossea, čiji jednostavan naslov nevjerojatnom preciznošću definira snažnu duodramu o pokušaju komunikacije u jednom od najkompleksnijih odnosa koji dvoje ljudi može imati – onom majke i njezina potomka.

U Fosseovoj drami majka i sin susreću se nakon mnogo godina odsustva iz međusobnih života, ali s jasnom naznakom da ni ono malo vremena koje su proveli zajedno nije zadovoljilo potrebe ni jedne ni druge strane. Ta odsutnost generira ključno pitanje o samoj esenciji odnosa majke i djeteta te emotivnim i psihološkim posljedicama koje taj odnos može proizvesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije