snimke krađe iz muzeja

Provalnik maljem razbio staklo i udaljio se s van Goghom vrijednim milijune

Foto: Screenshot
23.04.2020.
u 10:29

Nizozemska policija objavila je snimke nadzorne kamere na kojima se vidi provala u muzej Singer Laren 30. ožujka kada je nepoznati počinitelj otuđio sliku Vincenta van Gogha vrijednu 5 milijuna funti.

Policija još uvijek nije imala sreće u nalaženju provalnika koji je u ranim jutarnjim satima 30. ožujka, na sam rođendan Vincenta Van Gogha, provalio u muzej Singer Laren i otuđio sliku "Vrt u Neuenu u proljeće". Slika je procijenjena na čak pet milijuna funti, a u muzeju je bila na posudbi iz Groningena. 

Na snimkama nadzorne kamere koje je objavila nizozemska policija, vidi se da je provalnik maljem razbio staklena vrata na muzeju, ukrao sliku i požurio nazad u samo nekoliko minuta. Pri provali se oglasio alarm, no dok je policija stigla na mjesto zločina, kradljivac je već nestao. Nije poznato je li djelovao sam, a iz policije nadaju se da će im objava snimke pomoći da mu uđu u trag. 

Vrijedni Van Gogh iz muzeja Singer Laren u gradiću nedaleko od Amsterdama ukraden je dok je muzej bio zatvoren zbog mjera zaštite od pandemije koronavirusa. 

- Nevjerojatno sam ljut zbog ove krađe. Slika je bila kod nas na posudbi od muzeja u Groningenu, a ovo je upravo ono što ne želite da se dogodi kada muzej ima sliku na posudbi. Ukradena je prekrasna slika jednog od naših najboljih slikara, ukradena je zajednici... Nadam se da ćemo je vratiti što je prije moguće, tako da možemo ponovo uživati u tom djelu - izjavio je nakon krađe ravnatelj muzeja Jan Rudolph de Lorm.

Policijska glasnogovornica Maren Wonder za medije je izjavila kako je vjerojatno da su provalnici došli baš po tu specifičnu sliku te pozvala sve potencijalne svjedoke provale, ali i posjetitelje muzeja koji su tamo boravili prije zatvaranja da kontaktiraju policiju ako su uočili nešto sumnjivo. 

Iz muzeja su poručili da iako je njihov sigurnosni sustav funkcionirao kako treba, nakon ove krađe će vjerojatno pojačati osiguranje. Nadaju se da će objavljivanje snimke uroditi plodom te da će se nestali van Gogh vratiti neoštećen što je prije moguće. 

Komentara 4

Avatar KimberlyKU97
KimberlyKU97
11:02 26.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆Lo︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Avatar RuthPU74
RuthPU74
09:47 26.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­K­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Avatar KimberlyAI98
KimberlyAI98
00:34 26.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije