praizvedba

Riječka opera 'Marco Polo' predstavljena u Rimu

 Ozren Prohić,portal
Goran Kovačić/PIXSELL
28.03.2013.
u 15:34

Praizvedba opere predstavljena je u Rimu jer je načinjena u suradnji s rimskim Međunarodnim umjetničkim i kulturnim centrom, a o djelu je govorio i redatelj Ozren Prohić.

Riječka opera HNK Ivana pl. Zajca predstavila je u četvrtak u hrvatskom veleposlanstvu u Rimu praizvedbu opernog djela ''Marco Polo“ talijanskog skladatelja i dirigenta Danielea Zanettovicha, koja će biti izvedena u Rijeci 24. travnja. 

Operno djelo u tri čina prema libretu Fabia Cerese, a prema ideji Enrice Guarini, nadahnuto je putovanjem Marca Pola u Kinu. Opera je pripremana dvije godine, kazala je intendantica HNK Ivana Zajca Nada Matošević Orešković na konferenciji za novinare u Rimu. Praizvedba opere predstavljena je u Rimu jer je načinjena u suradnji s rimskim Međunarodnim umjetničkim i kulturnim centrom, a o djelu je govorio i redatelj Ozren Prohić. Hrvatski veleposlanik u Rimu Damir Grubiša kazao je kako riječko kazalište ima bogatu povijest, posebno u izvođenju opera u kojima su nastupali poznati operni pjevači, pa se ovom praizvedbom potvrđuje kao važno mjesto u opernom svijetu.

– Marco Polo kao tema ponovno postaje središte interesa suvremene znanstvene i publicističke javnosti. Njegovo podrijetlo, povezanost s otokom Korčulom, povezanost s Mletačkom Republikom, kao i njegova putovanja opisani su u knjizi ''Il Milione“ i ponovno raspiruju maštu brojnih istraživača, povjesničara, novinara i dokumentarista – kazao je Ozren Prohić i dodao kako ovo operno djelo, koje u svome libretu nosi jedan politički događaj iz života i bivanja Marca Pola na dvoru Kublaj-kana, doprinosi i upotpunjava sliku rekonstrukcije njegova života. Političke intrige na dvoru, sukob dobra i zla, prodor kršćanstva na prostore daleke Kine, političke borbe u tim krajevima, susret trgovaca i roba iz različitih dijelova svijeta, politika i život, opisani su u operi koja ima snažne dramske elemente kroz tri čina koji su, shodno opernoj literaturi, sažeti u najsnažnije elemente ljudskih emocija i događaja.

>>Korizmeni koncert orkestra Opere HNK Split prigodno u Muzeju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije