Joe Lovano

Tri tenora dijele prostor i stvaraju glazbu nadahnuti Coltraneom

Joe Lovano
09.11.2010.
u 19:02

"Dave Liebman, Ravi Coltrane i i ja svake večeri na vrlo poseban način hranimo glazbom jedni druge. To je posebno putovanje kroz večer za nas, a nadam se i za publiku", kaže Lovano. Provjerite u srijedu navečer u ZKM-u...

Fokusirat ćemo se na Coltraneovu svitu “Meditations” koja je puna predivnih tema i struktura - kaže za Večernjak tenor saksofonist Joe Lovano, koji će nastupom s Daveom Liebmanom i Ravijem Coltraneom u triju “Saxophone Summit” otvoriti VIP Jazz Zagreb Festival.

Pedesetosmogodišnji saksofonist, višestruki dobitnik Grammyja, proglašavan jazzerom godine, jedan je od onih u čijoj se glazbi osjeća da poznaje i odaje poštovanje svim povijesnim razdobljima i smjerovima jazza, ali John Coltrane ostaje kao trajno vodeće nadahnuće.

 - Svirati s Daveom Liebmanom i Ravijem Coltraneom u slobodnoj saksofonskoj situaciji vrlo je kreativno za naše osobnosti, mi hranimo osobnosti jedni drugih na doista poseban način. Svake večeri pokušavamo oblikovati svoju glazbu na vrlo slobodan način, to je zaista predivno putovanje kroz večer za sve nas, a nadam se i za publiku. Sviramo kao kolektiv i puštamo da nam glazba određuje smjerove radije nego da to bude neka osoba među nama koja će govoriti gdje treba ići.

 Coltraneov nasljednik

 “Saxophone Summit” osnovan je 1998. godine, a prvi su album “Gathering Spirits” snimili 2004. godine, iako su članovi nastavili snimati i vlastite albume.

 - Dave, Michael Brecker i ja osnovali smo bend 1998. jer smo željeli svirati zajedno i istraživati kasnije razdoblje Johna Coltranea. To je bio osnovni razlog, ali smo kasnije, naravno, napravili i neke vlastite pjesme. Cijela je ideja bila u tome da tri tenora dijele prostor i stvaraju vlastitu glazbu. Nadahnuti smo velikim Johnom Coltraneom i njegovom glazbom, lekcijom koju smo naučili slušajući njegovu glazbu o dijeljenju prostora i stvaranju zajedničke glazbe.

 Nakon smrti Michaela Breckera postavi se pridružio Ravi Coltrane, sin Johna i Alice Coltrane, a ta je postava prije dvije godine snimila album “Seraphic Light”. Je li izbor Ravija uvjetovan više njegovom svirkom ili podrijetlom?

 - Kada se Michael počeo osjećati loše i na kraju prerano otišao, svirali smo s Ravijem, Joshuom Redmanom, Chrisom Potterom i kada smo Dave i ja odlučili nastaviti s trijem nakon smrti Michaela Breckera, zaključili smo da je Ravi očiti izbor. Budući da smo bili duboko u repertoaru Johna Coltranea, Ravi je bio savršen izbor, ali i zbog njegove osobnosti i zvuka. Ravi je imao tri godine kada je John Coltrane umro i više je odrastao s Alice Coltrane i njezinom glazbom, duhom i predivnom energijom. Ravi je uspio pronaći svoj vlastiti glas kao skladatelj i svirač, i predivno ga je imati u New Yorku i na sceni.

 Jazz slobode

 Premda štuje sva razdoblja i stilove jazza, Lovano kaže da mu je free-jazz (slobodni jazz) ipak najdraži. Zapravo, on to zove - jazz koji se svira slobodno.

 - To je današnja glazba za mene. To je ono što želim istraživati, istraživati načine improviziranja i sviranja koje je potpuno slobodno od bilo kojeg stila ili svirača. Imam vlastitu povijest, ne nadahnjujem se nijednom sudbinom svirača ili razdoblja, nego arhivom zvukova i duhova u povijesti jazza.

 Svojedobnu rečenicu u “Village Voiceu” da se Luciano Pavarotti mora maknuti pred drugim talijanskim tenorom - Joeom Lovanom - on je shvatio kao veliku čast:

 - Pjesmama pristupam kao da pjevam kroza svoj instrument, godinama sam pokušavao razviti taj čistoće i snage koje su imali Caruso i Pavarotti, zato mi je jako drago da sam povezivan s njima na taj način.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije