vrije u splitskom teatru

Troše li Grad Split i HNK nezakonito javni novac?

Zvonimir barisin/PIXSELL
23.08.2024.
u 11:58

Radničko vijeće, Sindikat i dvoje članova Kazališnog vijeća traže od ministrice kulture nadzor nad zakonitošću rada HNK Split

Ivo Konig, povjerenik Sindikata, Frano Igor Barović, predsjednik Radničkog vijeća, Dajana Stolić Bohnert, predstavnica radnika u KV-u, i Marjan Nejašmić Banić, predstavnik umjetnika u KV-u HNK Split, uputili su ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek zahtjev za nadzor zbog sumnje u nezakonit rad splitskog teatra.

U opširnom dopisu podsjećaju na kronologiju događanja u HNK Split te poglavito na činjenicu da Kazališno vijeće nije usvojilo Izvješće o radu intendanta za prošlu godinu, ali ni njegov plan rada za ovu. Zbog ogromnih pritisaka gradonačelnika Ivice Puljka i njegova bezrezervnog podržavanja intendanta Vicka Bilandžića, pet članova KV-a, koje je imenovao upravo Puljak, podnijelo je 31. svibnja neopozivu ostavku, a potpredsjednik KV-a Luka Jadrić podnio je kaznenu prijavu protiv intendanta zbog zloporabe položaja i prekoračenja ovlasti.

Čelnici Radničkog vijeća i Sindikata te dvoje članova KV-a, citirajući odredbe Zakona o kazalištu, naglašavaju kako je nejasno na koji način Grad Split dodjeljuje sredstva teatru iako nije usvojen intendantov plan rada.

– Sredstva se dodjeljuju na temelju prihvaćenog prijedloga programa i financijskog plana. Jesu li u ovom slučaju HNK i Grad Split kao vlasnik i osnivač u prekršaju jer troše javni novac protivno zakonu? – pitaju potpisnici zahtjeva.

Nadalje, upozoravaju kako HNK Split nema Kazališno vijeće te pitaju tko u takvom slučaju nadzire rad intendanta.

– Suglasnost za umjetničko djelovanje intendanta izvan kazališta protivno zakonu dao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti iako prema Zakonu o kazalištima tu suglasnost jedino može dati Kazališno vijeće – tvrde potpisnici dopisa i mole ministricu da izvrši nadzor nad zakonitošću rada HNK Split.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije