Izbor intendanta

Vijeće HNK ponovno se odlučilo za Anu Lederer

Ana Lederer
arhiva VL
29.10.2012.
u 17:02

– Nakon rasprave pristupilo se glasovanju i odlučeno je da se Ministarstvu kulture i gradonačelniku grada Zagreba predloži da se za intendanta izabere Ana Lederer i to s četiri glasa za, dva protiv i jednim suzdržanim – kaže Duško Ljuština

– Na 34. sjednici Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu vijeće je saslušalo prijedloge i jednog i drugog kandidata za intendanta, i to Ane Lederer i Velimira Viskovića. Nakon rasprave pristupilo se glasovanju i prema Ministarstvu kulture i gradonačelniku grada Zagreba odlazi prijedlog da se za intendanta izabere Ana Lederer i to s četiri glasa za, dva protiv i jednim suzdržanim – izjavio nam je u ponedjeljak oko pola pet popodne predsjednik Kazališnog vijeća HNK Duško Ljuština nakon podužeg sastanka.

Time izbor čelnog čovjeka HNK u Zagrebu ulazi u novu, još uvijek neizvjesnu fazu. Podsjetimo, i na prethodnom natječaju dosadašnja je intendantica Ana Lederer dobila četiri glasa (za nju su bili predstavnici grada Zagreba i to voditelj Teatra Exit Matko Raguž i ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština te predstavnici Drame i Baleta). Predstavnik Opere te predstavnici Ministarstva kulture, pomoćnik ministrice Vladimir Stojsavljević i skladatelj Krešimir Seletković bili su protiv. No, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić negativno je ocijenila program Ane Lederer, ali i činjenicu da Kazališno vijeće iz proceduralnih i pravnih razloga nije prihvatilo molbe Velimira Viskovića i Sibile Petlevski te se nije uspjela usuglasiti s gradonačelnikom Milanom Bandićem o samo jednom kandidatu, pa je objavljen i četvrti natječaj za izbor intendanta HNK. Naravno, Bandić je podržao odluku Kazališnog vijeća i izjasnio se za Anu Lederer.

Na taj četvrti natječaj nije se više javila sveučilišna profesorica i književnica Sibila Petlevski, ali u igri su ostali leksikograf Visković i Ana Lederer kojoj drugi mandat na čelu HNK traje sve do rujna sljedeće godine. Ovoga puta nije bilo nedostataka u molbama, obje je molbe Kazališno vijeće uzelo u obzir, te su se i Ana Lederer i Velimir Visković jučer osobno predstavili Vijeću. Tako je prvu rundu nove borbe dobila borbena sadašnja intendantica. A hoće li ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prihvatiti savjetodavnu odluku Vijeća, s kojom će se bez svake sumnje složiti i Milan Bandić, ili će ponovno odbaciti odluku stručnog tijela, ostaje nepoznanica i još uvijek otvoreno pitanje. Nakon što je izborom Tončija Bilića za splitskog intendanta završen splitski kazališni tragikomični slučaj, hoće li se nastaviti i ovaj zagrebački u kojem propisana procedura očito igra tek drugorazrednu ulogu i samoj je sebi svrha. Ako se ministrica i gradonačelnik usuglase oko jednog imena, odluku o intendantu na njihov prijedlog donosi Vlada.

 

Komentara 6

UR
urbanum
22:07 29.10.2012.

Pretpostavimo da je u okviru ove procedure 4 glasa dobio g. Visković. Da li bi u tom slučaju sve bilo regularno i završeno? Sasvim sigurno bi! Ipak bez obzira na proceduru koja je pretpostavka demokracije u ovom slučaju ništa nije završeno. Tako današnja hrvatska vlast manipulira s procedurom. Kad je ona farsa kao u slučaju izbora ravnatelja HRTV tad je ( sramotna uloga J.Kregara ! ) tad je sve u redu a kad proceduralni jasno Ana Lederer nasuprot volji te iste vlasti dobiva povjerenje onda izbor ulazi u "novu" fazu! Sjajna "formulacija" novinara V.lista! Što se sveprisutnog V.Viskovića tiče progutati će on i ovu žabu. Zna da ova vlast misli da druge više biti neće i da joj po toj logi pripada sve što na nebu nije prikovano!

AU
autoritet
23:07 29.10.2012.

Manipulator s Pantovčaka neće dopustiti da Jugosloven Visković tek tako ispadne iz utrke...

CV
crna vrana
07:56 31.10.2012.

Što je sad ovo? Da su kojim slučajem za intedanta predložili Viskovića mogli su odmah predložiti i promjenu imena HNK u JNP (Jugoslovensko narodno pozorište), k tomu još sa sjedištem na Trgu Joze Broze Mafioze. Kako će političke stukture DA REAGUJU na ovaj prijedlog. Mislim da će se natječaj još jednom poništiti, sve dok se drug Visković ne instalira za intendanta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije