Vijeće za elektroničke medije

Zakoni u interesu privatnih TV-a, a ne domaćeg programa

jezikova juha
arhiva
04.11.2009.
u 15:50

Domaći program nestat će s ekrana hrvatskih nacionalnih postaja! - apel je koji je Društvo nezavisnih TV producenata uputilo predsjednici Vlade Jadranki Kosor i ministru kulture Boži Biškupiću.

Domaći program nestat će s ekrana hrvatskih nacionalnih postaja! - dramatičan je apel koji je Društvo nezavisnih TV producenata opravdano uputilo predsjednici Vlade Jadranki Kosor i ministru kulture Boži Biškupiću nakon što su sablažnjeno pročitali najnovije prijedloge izmjena u Zakonu o elektroničkim medijima.

 - Gotovo sve zemlje članice EU ugradile su u nacionalna zakonska rješenja dodatne mjere u cilju povećanja kvota domaćih programa i zaštite kulturnih i jezičnih posebnosti, osim Hrvatske - kaže Nebojša Taraba, predsjednik HDNTP-a, suvlasnik kuće “Drugi plan” (“Dvornikovi”, “Mamutica”), koji naglašava da nedaće ne nastupaju prilagođavanjem dosadašnjih zakona onima koji će vrijediti u EU.

 - Ostavljen je veliki prostor različitim tumačenjima što je domaća, a što europska produkcija. Kod nas već postoje naznake da će se, primjerice, rumunjskom, slovenskom ili njemačkom produkcijom popunjavati kvote, nauštrb hrvatske.

 Jeftini programi

 - Prema ovom prijedlogu - dodaje Ivan Maloča, predsjednik nadzornog odbora, inače vlasnik “Interfilma” (“Bitange i princeze”, “Zakon”) - dvije komercijalne televizije s nacionalnom koncesijom mogu programe proizvedene za europska tržišta u kojima još djeluju prikazati u Hrvatskoj i na taj način zadovoljiti zakonske kvote, bez obveze da proizvedu minutu hrvatskog programa. Nadalje, jeftine programe kupljene na raznim televizijskim sajmovima za doslovno nekoliko stotina eura također će moći deklarirati europskom kvotom. U ovom trenutku ne postoji jasna zakonska obveza po kojoj su komercijalne televizije dužne razvijati hrvatsku TV proizvodnju.

 Diskretna rasprava

Zanimljivo je da su prijedlozi izmjena zakona koji bi uskoro trebao ići pred Sabor napravljeni bez ijednoga domaćeg neovisnog producenta, a ljudi koji trebaju voditi računa o zaštiti hrvatskoga medijskog prostora kao da pogoduju interesima nacionalnih TV postaja.

- Ne želimo biti paranoični, ali imamo dojam da se rasprava o nacrtu prijedloga zakona o elektroničkim medijima provodila odveć diskretno za akt od tako visoke nacionalne važnosti - kaže Taraba.

- Ostvarili smo već kvalitetan kontakt s Ninom Obuljen, državnom tajnicom za kulturu, ali idemo i prema povjerenstvu Europske komisije u RH na konzultacije, jer nas jako zanima i njihovo mišljenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije