PREMIJERA U ZKM-u

Zarazna glumačka energija koja će razrede podići na noge, ili klupe

Ideš dalje (1)
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/4
17.01.2012.
u 22:51

Scena postavljena kao razred s pločom i klupama zapravo je teatarska izvedenica pravih razreda gdje će se "Ideš dalje" i igrati

Autor teksta  predstave za mlade "Ideš dalje", koja je večeras premijerno izvedena u ZKM-u, je Holger Schober, austrijski književnik koji već nekoliko godina u Beču vodi Razredni teatar, profesionalno kazalište čija je namjena da svoja djela izvodi u školskim razredima. Tako je i ovaj tekst, koji se bavi pitanjem što se  mladima događa kada ispadnu iz talent showa u koji su uložili sve svoje nade i snove, namijenjen izvođenju u razredu.

Scena postavljena kao razred s pločom i klupama zapravo je teatarska izvedenica pravih razreda gdje će se  "Ideš dalje" i igrati. Trebalo bi je tamo i (ponovno) gledati, jer publika koja se sreće po kazališnim premijerama definitivno je prekomorna za situaciju u kojoj su glumci - Barbara Prpić i Petar Leventić – konstatno u dijalogu s tom istom publikom.

Baš zbog toga redatelj Rene Medvešek cijelu priču, koja traje kao jedan školski sat, gradi na energiji svojih glumaca i dobroj adaptaciji teksta uz pomoć sada već općih mjesta naših talent showova (i ovdje je Tony u žiriju, a Saša, Tim i Kedžo su propali). Toj energiji i, naravno, glumačkoj vještini, vjerovat će mladi. I kroz to će do njih stići poruka priče da je i te kao dobro pjevati, biti talentiran i slijediti svoje snove.

Oprez je neophodno potreban, jer i talenti će na najteži mogući način naučiti kako  njhove snove ruši neprikosnoveni zakon tržišta i zacrtane zarade. Upravo zbog toga dobra je edukativna namjera ove predstave. Ona ne postoji kako bi bilo koga odvratila od talent showa, ali ako nekog od mladih pripremi na mali djelič okrutnog svijeta odraslih s kojim se tamo mora suočiti napravila je čudo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije