Mitovi o hrani

Ako progutaš košticu, izrast će ti lubenica u trbuhu i ostale "istine"

12.12.2019.
u 10:45

Dva od pet milenijalca jedu hranu koja je pala na pod u roku od pet sekundi jer, navodno, bakterije se nisu stigle primiti te vjeruju da žvakaćoj gumi treba sedam godina da se razgradi

Novo istraživanje provedeno na 2000 milenijalaca u dobi od 23 do 38 o mitovima vezanima za hranu otkrilo je da čak 44 posto ispitanika vjeruje u njih piše nypost.com.

Jedan od takvih mitova jest da se žvakaća guma sedam godina probavlja kada se slučajno proguta, da je smrznuto i konzervirano voće i povrće manje zdravo te da trebamo piti osam čaša vode na dan. Još jedan od mitova u koje vjeruje jako mnogo ljudi jest da su namirnice s manje masti ili potpuno bez njih bolja opcija.

Žvakaću gumu probavit ćete kao i svaku drugu hranu, smrznuto voće i povrće, kao i konzervirano, čak je bolja opcija od svježeg, a namirnice s manje masti ili bez njih imaju užasno mnogo šećera.

Glavni krivci za širenje ovih mitova su mame, čak 65 posto, a u stopu ih prate očevi (57 posto), starija braća i sestre 44 posto.

Većina milenijalaca prerasla je ove mitove do četrnaeste godine života, a 69 posto ispitanih izjavilo je da društvene mreže i pristup tehnologiji otežavaju njihovoj generaciji da im se nametnu mitovi o hrani. Iako ispitanici možda više ne vjeruju u mitove o hrani – to ne znači da na njih ne djeluju. Istraživanje je pokazalo da će većina ispitanika i dalje slijediti pravilo "pet sekundi" ovisno o situaciji, posebno ako hrana ne izgleda prljavo (49 posto) ili ako su kod kuće (46 posto).

"Vjerovanja povezana s hranom, pogotovo pod utjecajem prijatelja i obitelji, mogu vas dugo držati", kaže Tia Rains, doktorica znanosti o prehrani u Ajinomotu.

Trideset jedan posto ispitanih milenijalaca vjerovalo je – ili trenutačno vjeruje – da je MSG loš, ali mnogi ne znaju što je MSG.
Samo četvrtina anketiranih (26 posto) znala je što znači MSG – mononatrijev glutamat – dok 38 posto pogrešno vjeruje da MSG kod ljudi prouzročuje glavobolju. Nešto više od polovice (54 posto) bilo je svjesno da je MSG začin koji se koristi za pojačavanje okusa hrane.

Na primjer, MSG ima dvije trećine manje natrija nego kuhinjska sol tako da je sjajan alat za smanjenje natrija – i može dati odličan okus jelima na biljnoj bazi", zaključila je Rains.

 

Komentara 1

DU
Deleted user
11:48 12.12.2019.

simplificirano objašnjenje začeća i zašto mama ima trbuh velik kao lubenica za uzrast od 2 do 5 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?