Na žlicu

Bezmesni dan: Miris gulaša od gljiva bacit će vas u trans, a jedan tanjur bit će dovoljan i najgladnijima

Vigor Klaić
29.09.2022.
u 07:00

Gljive se mogu pripremiti na gotovo bezbroj načina, a da ujedno zadrže odličan okus i visoku hranjivu vrijednost. Bogat su izvor bjelančevina (posebice šampinjoni i vrganji) sličnog sastava kao i bjelančevine životinjskog podrijetla pa mogu obogatiti prehranu vegetarijanaca i vegana.

Vitamine B1, B2, B3, B5, C, prehrambena vlakna i minerali (kalij, željezo, cink, selen, bakar, kalcij)... Što vam još treba dok oko vas već sad svi šmrcaju i kašljucaju, a nitko ne da otvoriti prozor?! Raznovrsna i zdrava prehrana najbolji je način da svoje tijelo dovedete u top formu i pritom uživate u blagodatima koje jesen pruža za stolom.

Foto: Vigor Klaić

Gulaš od gljiva

Sastojci:

1 kg miješanih gljiva (zlatnih bukovača, šampinjona, vrganja, crnih truba, lisičarki)

500 g luka

2 češnja češnjaka

50-100 ml crnog vina

2 lista lovora

1 ljuta papričica

100 ml pasirane rajčice

1 -2 žličica dimljene mljevene paprike

1 žličica soli

svježe mljeveni papra

2 zgnječena klinčića

maslinovo ulje

voda ili povrtni temeljac, oko 700 ml

timijan

Foto: Vigor Klaić

Priprema:

Svježe gljive narežite na manje komade, a sušene prelijte kipućom vodom. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne omekša (posolite da prije omekša). Dodajte nasjeckani češnjak i gljive, promiješajte pa dodajte dimljenu papriku, timijan i papar. Posolite, dodajte vino pa kad alkohol ispari ubacite lovorov list, klinčiće, pasiranu rajčicu i pirjajte, uz dodavanje vode ili temeljca još 30 minuta. Poslužite uz palentu, a ako ipak ne možete bez mesa dobro će pasati uz svinjski lungić.

Foto: Vigor Klaić

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije