Veljača bez ukusnih, mekanih krafni apsolutno je nezamisliva, a jednu od najdugovječnijih tradicija u gradu Zagrebu definitivno ima slastičarnica Princess koja se nalazi u Gajevoj ulici. Vlasnica Silvana Teslić recept za ovu slasticu (a u vrijeme fašnika nam može biti doručak, ručak i večera, zar ne?) preuzela je od svog oca Šime koji je u Zagreb došao 1954. i otvorio poznatu slastičarnicu Šime u Petrinjskoj ulici.
Gospodin Šime sad je u mirovini, a recepturu od tad nisu mijenjali! Mi kažemo - s razlogom jer je stvarno riječ o krafnama koje se tope u ustima. S pripremom počinju oko 6 sati ujutro i proces proizvodnje traje tri sata, a navala je stvarno velika - uvjerili smo se i sami jer su u 9 sati prvi gosti već nestrpljivo čekali svoj red da bi kupili barem jednu od par stotina krafni, koliko se svakog dana proizvede.
Moguće je naručiti dvije vrste krafni, velike i male, prazne ili s punjenjem od marelice. Drže se klasike pa ih tek posipaju štaub-šećerom. A klasika kod gostiju jako, jako dobro prolazi.
- Rijetko tko kupi samo jednu krafnu, svi najčešće traže po šest, osam ili deset komada, kaže vlasnica.
Što se tiče procesa izrade, najvažnije je poštivati vrijeme! Ono je najbitnije kod dizanog tijesta i tu nema ubrzavanja ili usporavanja procesa jer se dizanje tijesta ne može "zaustaviti". Bitnu ulogu ima i dobar kvasac, kao i osoba koja priprema tijesto - ona mora imati "osjećaj" jer nije svako brašno isto.
- Osoba koja priprema tijesto to mora znati osjetiti pod rukom. Od jedne vreće brašna ispadnu dvije različite vrste tijesta. Neko upije više tekučine, neko manje, a mi zapravo nikad ne možemo znati kako će ispasti, kaže Silvana.
U Princessu su svi aparati starinski pa je, recimo, mješalica za tijesto stara oko 60 godina, a u prostoriji gdje se tijesto diže temperatura je oko 40°C. Ipak, Silvana, Ela i Valentina visoke temperature jako dobro "podnose" i krafne su spremne svaki dan - počinju ih prodavati odmah nakon proslave Nove godine i u ponudi ih imaju do dva tjedna nakon fašnika, a kupci ih se ne mogu zasititi jer su svjesni kako ih neće moći jesti do iduće godine!
Tijesto se stavlja u najlon i omata dekom kako bi se utoplilo, a slijedi faza ručnog odvajanja i vaganja svake krafnice u kojoj je ključna brzina. Nakon pečenja, krafne se kratko hlade, pune voćnim namazom i na kraju posipaju štaub-šećerom. Što drugo reći nego - u slast!
U videu pogledajte kako izgleda proces proizvodnje krafni u slastičarnici Princess