Znanstvenici su otkrili najzdraviji način pripreme brokule, povrća koje sadrži s sulforafan - spoj koji, kako su pokazale ranije studije, pomaže kod borbe sa šećerom u krvi, kao i protiv raka.
Najveća greška koju svi rade s brokulom je ta što je prekuhaju, a dobrobiti sulforafana nestaju nakon nekoliko minuta kuhanja. Također, da bi ovaj biljni spoj nastao brokulu je potrebno kidati, rezati ili zagristi.
Prema najnovijoj kineskoj studiji najbolje bi bilo povrće narezati na komadiće od dva milimetra i pustiti da odleže 90 minuta, prije laganog kuhanja, što povećava razinu sulforafana, piše Daily Mail. Takav postupak omogućuje razvoj veće količine korisnog spoja.
Iako ovakva priprema djeluje kompliciranije, prema ranijim istraživanjima se isplati jer se sulforafan slabo apsorbira u organizam kada se uzima kao dodatak prehrani.
Brokulu je inače dobro jesti jer, prema jednom prošlogodišnjem istraživanju, dnevna doza tog povrća može spriječiti mnoge bolesti - od artritisa do srčanih bolesti. Testiranja na miševima pokazala su da oni koji su konzumirali brokulu nisu imali problema s probavom.
2 milimetra ????