Ako je i niste sami spremali možda ste u trgovini naišli na gotovu Cold Brew kavu; riječ je naime o ledenoj kavi koja nije 'klasična Ice coffee' i koju obilježava specifičan načinu pripreme; naime obje se te kave poslužuju hladne ali se ledena kava priprema s vrućom vodom i hladi prelijevanjem po komadima leda, dok se Cold Brew radi s hladnom ili vodom sobne temperature.
Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?
Zbog toga se puno dulje priprema jer mora odstajati čak do 24 sata, a okus joj je blaži odnosno manje gorak.
Najbolje je to što za njenu pripremu nećete trebati nikakva posebna kuhala ni kafetjere; potrebna vam je samo velika staklenka, sitno mrežasto cjedilo i papirni filter.
Kako napraviti Cold Brew Coffe?
Iako priprema ove kave dugo traje, prednost je to što odjednom možete napraviti veliku količinu i kavu držati u hladnjaku, a s ovim načinom pripreme se smanjuje kiselost i gorčina kave, a dobiva se slatkasti okus i puna aroma. Zato za cold brew uvijek birajte samo najkvalitetnija zrna.
Slabija kiselost je bolja za želudac i za probavni trakt, a samim time je i prirodno slađa pa ćete u startu smanjiti dodavanje šećera.
Ova kava ima više kofeina tako da je mogu piti svi oni kojima treba poseban 'booster' energije u jutro.
Cold brew je istovremeno blag i intenzivan. Aroma mu ovisi o vrsti kave, a intenzitet o omjeru kave i vode kojima uvijek možete dodati i mlijeka ili šlaga...
- Kavu u zrnu prvo treba 'ugrubo' samljeti, ne jako sitno (poznavatelji kave ne preporučuju korištenje već samljevenih zrna kave, a ako doma nemate mlin savjetuju da zrna sameljete u trgovini ili kupite svježe mljevena zrna u lokalnom kafiću ili pržionici).
- Samljevenu kavu stavite u veliku staklenku i prelijte filtriranom vodom; omjer kave i vode neka bude 1:2 ili jedna i pol šalica kave na tri šalice vode. Tako ćete dobiti prilično jak koncentrat koji onda možete još razrijediti mlijekom ili naknadno dodati malo vode.
- Promiješajte da se voda i talog kave sjedine i ostavite staklenku poklopljenu na sobnoj temperaturi 12 do 24 sata; što dulje, to će biti jača.
- Zatim kavu procijedite tako da na zdjelu stavite fino mrežasto cjedilo i obložite gazom. Također, možete ga obložiti i papirnatim filterom ili umjesto u staklenki kavu raditi u francuskoj (French press) kafetjeri.
- Izlijte kroz cjedilo i poklopljenu čuvajte u hladnjaku.
- Kad ste spremni uživati u kavi, izlijte je preko leda i ako želite razrijedite s još vode ili mlijeka po ukusu (npr. bademovim ili zobenim mlijekom). Uživajte!
Po mnogima najbolja kava na svijetu prži se u Vodnjanu!