magična igra vatre i mesa

Danas na roštilj bacate svoj prvi steak? Bez panike, samo se držite ovih savjeta!

Sandra Šimunović/Pixsell
01.05.2022.
u 07:36

Želite li pripremiti roštilj na visokom nivou odaberite vrhunske komade mesa. Oni jesu skuplji od uobičajenih pljeskavica i kobasica, ali jedan odličan steak teži od kilograma može nahraniti četvero ljudi. Pripremate li roštilj u više sljedova tada se on dijeli na još više osoba.

Ako se ubrajate u onu skupinu ljudi koji roštilj odavno ne zamišljaju onako kao ga je Hladno pivo opjevalo u svojoj legendarnoj pjesmi nego želite prirediti gostima pravi spektakl, onda ste zreli za to da na rešetku bacite ozbiljnije meso, odnosno, jedan ili više dobrih steakova. Stručnjaci kažu da su za roštilj najbolji rib-eye, striploin, tenderloin, t-bone i, naravno, želite li pravi spektakl i fenomenalnu prezentaciju odabrat ćete tomahawk. Ako niste spremni potrošiti previše možete odabrati i Chicago steak koji je cjenovno u rangu s junećim ramstekom, ali je puno ukusniji i nije toliko tvrd, odnosno ne pruža toliki otpor.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Pretpostavka je da ćete kupiti steak koji je odležavao minimalno 21 dan pa takvo meso nije čak ni potrebno marinirati, smisao je da uživate u njegovu okusu bez ikakvih intenzivnih dodataka koji ga mogu zamaskirati.

Za pripremu steaka na roštilju bit će vam potrebna vrlo jaka vatra da bi se na površini napravila korica kakvu trebate da bi se u mesu sačuvalo sve ono zbog čega obožavamo steakove – onaj smokey taste, bez kojeg nema priče o steakovima. Steak se peče medium rare, budući da se radi o odležanom mesu jer važno je u njemu zadržati sve sokove koji ga hrane. Za jedan tomahawk težine nešto više od 1 kg trebat će vam otprilike 20 minuta za pripremu, a nakon pečenja mora toliko i odmarati. Dok je meso na vatri, okrećite ga svake 3-4 minute i ne zaboravite zatvoriti bočne stranice steaka.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Jednostavnim trikovima istaknite ono najbolje od mesa

Riješite se suvišne vode

Prije bacanja na vatru meso temeljito posušite paprinatom salvetom (jer meso je voda!) jer će se u protivnom ono kuhati na roštilju, a ne peći što je cilj svakog pravog roštilj-majstora.

Sve počinje s vatrom

Za dobar roštilj valja pripremiti dobar žar. To ćete postići koristite li odležane komade drva koji ne stvaraju suvišan dim. Ne štedite novac kad kupujete ugljen jer i on mora biti kvalitetan – loš ugljen također proizvodi višak nepoželjnog dima koji ne želite osjetiti u hrani.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Zatvorite meso

Da biste naglo zatvorili steak, temperatura na roštilju mora biti vrlo visoka. Steak pecite sa svih strana da biste u njemu sačuvali sokove koji hrane meso.

Poigrajte se okusima

Sokovi koje ste sačuvali mesu također daju i okus. Ohrabrite se i diskretno poigrajte začinima kako biste svoj konačni proizvod digli na jedan viši nivo kojim ćete impresionirati društvo.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Zlatno pravilo pečenja

Meso neka uvijek bude pečeno medium rare. Kad je gotovo, mora se odmoriti prije rezanja da biste sačuvali sokove o kojima se u prethodnim koracima vodili brigu. Ako meso odmah narežete, sokovi će iscuriti iz njega.

Odmorite meso

Najbolje bi bilo da steak odmarate u otopljenom maslacu s malo svježe majčine dušice ili još bolje u junećoj masti u koju ste dodali malo svježeg timijana.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Ključne riječi

Komentara 1

VO
vorda400
21:01 01.05.2022.

I dalje radije biram obično carsko meso prije svih tih razvikanih steak-ova probao sam ih dosta i meni tu fali začina i meso mi je presirovo ako ga ispečeš prejako onda je žilavo tak da po meni samo razvikano i preskupo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije