Recept nam je posudio mladi chef Hrvoje Nakić čija se jela pamte dugo nakon što ih probate.
Rižoto od kruške i čvaraka za 4 osobe
Sastojci:
2 glavice ljubičastog luka
2 grančice timijana
20 g maslaca
1 l pilećeg temeljca
1 dcl bijelog suhog vina
310 g Carnaroli riže
20 g sira grana padano
čvarci crne slavonske svinje
kruška Williams
65 g ljutike
80 g jabučnog octa
125 ml viljamovke
125 g maslaca
sol, papar
Priprema:
Ljutiku kratko prokuhajte u jabučnom octu pa dodajte viljamovku. Kada se tekućina reducira, dodajte fino brunoise izrezanu krušku, maknite s vatre i lagano umiješajte maslac. Prebacite sve u plastiku i zamrznite.
Krušku ogulite i narežite na tanke ploške, premažite je šećernim sirupom uz dodatak malo limunova soka, stavite u pećnicu na nisku temperaturu da dobijete čips od kruške.
Ljubičasti luk nasjeckajte na tanke ploške, stavite ih u lonac s maslacem i malo soli i popirjajte, a zatim deglazirajte bijelim vinom. Kada vino ispari, dodajte pileći temeljac i dvije grančice timijana. Timijan nakon 5 minuta kuhanja izvadite iz temeljca i pustite da kuha još 10 minuta na srednjoj vatri. Rižu zagrijte na tavici uz dodatak malo maslinova ulja. Kada se riža tostirala, uz neprestano miješanje dodajte malo po malo temeljca od ljubičastog luka. Kada vidite da je riža taman kuhana i još lagano pucketa pod zubima maknite je s vatre, dodajte začine po okusu, malo soli i svježe mljevenog papra. Dodajte maslac od kruške koji mora biti zamrznut, sir grana padano i mantekirajte rižu da bude lijepo kremasta. Prije serviranja pospite grubo sjeckanim čvarcima i posložite čips od kruške.
To ni pas nebi jeo.