Male fritaje (omleti od jaja) rashlađene na sobnu temperaturu, narezane na kriške, odlično su predjelo. Cijela fritaja za jednu osobu može biti fini ručak. Nama je u obitelji uvijek bila najbolja u proljeće, kada je u poljima bilo mlade koprive, koromača, divljih šparoga i divljeg luka, kaže Lidia Bastianich. No ako ste više gradski tip, pomiješajte jaja sa svježom majčinom dušicom, peršinom i vlascem, koje možete nabaviti u toku čitave godine. Za 2 osobe kao predjelo, za jednu kao glavno jelo, potrebno je: 2 velika jaja, 2 žlice mlijeka, ¼ žličice soli, 2 žlice sjeckanog svježeg vlasca, 1 ½ žličica sjeckanih svježih listova majčine dušice, 2 žlice sjeckanog svježeg peršina, 1 žličica maslaca, 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, mala tava za prženje. Dobro istucite jaja, mlijeko, sol i svježe začinske trave.
U maloj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje, a čim se počnu pržiti ulijte jaja i potpuno smanjite vatru. Lagano pecite tri do četiri minute. Jaja će se početi napuhavati i pržiti po rubovima. Lopaticom zadignite rub fritaje i provjerite da li su se s donje strane napravile smeđe mrlje. Ako jesu, preokrenite fritaju naglim, odrješitim trzajem tave prema gore i prema sebi, da se jaja odvoje od dna i preokrenu u jednom komadu. Ako vam to ne polazi za rukom, okrenite je lopaticom. Pecite s druge strane 1 i ½ do 2 minute, provjeravajući da li se dno zasmeđilo po vašem ukusu. Poslužite odmah ili pustite da se ohladi na sobnu temperaturu i narežite na kriške. Dobro kao...
Dodatak juhi. Ostatak fritaje, ili je napravite samo u tu svrhu, zarolajte i narežite na tanke trake. Uzavrijte ukusan mesni ili povrtni temeljac, dodajte rezance fritaje i malo naribanog sira i poslužite.
Kajgana ili omlet se kaže kod nas.Fritaja ti je tam u kamenjaru.