Priprema zahtijeva malo više vremena, ali će svatko tko kuša ovu kombinaciju okusa biti preplavljen osjećajem da je sve baš onako kako treba biti. - Zato kuhaču u ruke i odlučite da je godina pred vama ona u kojoj ćete probuditi chefa u sebi. Uživajte u pripremi! - poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.
Glazirani teleći ossobuco, basmati riža sa sušenim rajčicama i pinjolima
Sastojci za 4 osobe:
3 kg telećeg ossobuca
1 kg korjenastog povrća (luk, mrkva, celer)
1 l povrtnog temeljca
1 l crnog vina
2 režnja svježeg češnjaka
ružmarin, timijan, sol, papar, po želji
200 g basmati riže
50 g sušene rajčice
30 g pinjola
svježi bosiljak, po želji
Priprema:
Za marinadu pomiješajte crno vino, korjenasto povrće narezano na kockice, polovice režnjeva češnjaka i začine po želji - ružmarin, timijan, sol i papar. Teleći ossobuco narezan na komade za serviranje marinirajte preko noći (možete i odmah ujutro staviti u marinadu, neka stoji dok ne krenete s pripremom večere). Nakon mariniranja meso posušite i prepecite na ulju s obje strane do zlatnosmeđe boje. U isto ulje, nakon što ste izvadili meso, stavite pirjati povrće iz marinade. Kada je povrće omekšalo vratite meso u tavu i sve zalijte crnim vinom iz marinade. Dodatno podlijte povrtnim temeljcem te kuhajte na laganoj vatri tri sata. Kada je meso sasvim omekšalo, izvadite ga iz tave, a ostatak umaka reducirajte do željene gustoće. Ako želite povećati kremoznost umaka, u njega ubacite nekoliko kockica maslaca pri završetku kuhanja. Rižu skuhajte prema uputama, pinjole tostirajte kratko na suhoj tavi i na kraju pomiješajte suhe sjckane rajčice, tostirane pinjole te kuhanu basmati rižu i bosiljak. Meso prelijte umakom i jelo servirajte toplo uz rižu.
VIDEO Pogledajte godišnji horoskop za strijelca