Stotinu i deset recepata, 55 duhovitih priča iz 32 zemlje sa čak pet kontinenata, sve je to na jedinstvenom interaktivnom CD-u, mješavini putopisa i kuharice, sažela Ivana Orešić. Mladolika povjesničarka i novinarka brbljavo je hodajuće klupko nepresušne energije, kreativka od glave do pete, zaraznog osmijeha, uvijek prepuna ideja, a o tome koliko joj je život s kovčegom drag govore čak i njezina odjeća žarkih boja i nakit koji nosi, a sve su joj to uspomene s putovanja.
Produljen doživljaj
– Nisam se u životu vidjela za štednjakom, jer je kuhinja u obiteljskom domu bila, a i ostala je, neprikosnoveno kraljevstvo moje majke. No, kako sam se preselila u Trogir, nekako usporedo s putovanjima po svijetu počelo je i otkrivanje svijeta aroma, lonaca, tava, pribora... priča nam Ivana. Danas, dodaje, već podosta zna o kuhanju, a ono što je otkrila na putovanjima prenosi i u svoj dom, ali i dijeli s čitateljima sjajne interaktivne kuharice.
– Sve nas drži nostalgija kada se vratimo s putovanja, a pozovemo li prijatelje, pripremimo im neku hranu koju smo ondje upoznali i kušali te podijelimo iskustvo u dobrom društvu, čini nam se kao da smo dulje putovali – šali se Ivana odajući nam sjajan recept i povod za druženje. Kao studentica povijesti putovala je sa svojim kolegama i već na jednom od prvih putovanja, onom u Prag, gotovo upropastila “karijeru” putnice jureći za čizmama i izgubivši se dok ju je grupa čekala.
– Uh, bilo je to nezaboravno iskustvo, baš kao i povratak vlakom punim kokoši, ali i prva u nizu priča koje sam iskoristila u kreiranju lika globalne proždrljivice – kaže Ivana dodajući da je ponešto izmijenila teoriju da iza svake uspješne žene stoji muškarac.
Zagrepčanka i Dalmatinac
– Iza zagrebačke kuharice stoji gladni Dalmatinac, a u mom slučaju je to moj Tonči Koščina koji me prati u svemu, od putovanja života do fotografiranja hrane koju smo pripremili za kuharicu i snimili ispred stare kuće u Trogiru u kojoj živimo te na barki. Ivana i Toni planiraju nova putovanja, otkrivanja Azije i istoka odakle će pisati, a kad se vrate i kuhati.