Na ovogodišnjem Global Cheese Awardsu održanom u Fromeu u Engleskoj, sirevi Sir Laguna potvrdili su svoju kvalitetu u snažnoj konkurenciji sireva iz cijelog svijeta.
Tako se kravlji s tartufima u pčelinjem vosku Sir Laguna okitio zlatom u kategoriji najboljih sireva u vosku, a srebrom miješani Sir Laguna u kategoriji najboljih miješanih sireva u mlijeku.
Istarski sir s tartufima Sir Laguna dobiven je po posebnoj tehnologiji na osnovi dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji tvrdih sireva. Dobiven je od mlijeka i tartufa s istarskih područja, te je njegovan u specijalnim uvjetima.
Proizveden je po istovjetnoj tehnologiji kao istarski kravlji sir, s tim da se u određenoj fazi prerade dodaju crni tartufi (1%) te maslinovo ulje s okusom tartufa. Kora sira je slamnato žuta, prošarana sitnim komadićima crnog tartufa, konzistencija tijesta je tvrda, pogodna za rezanje, a okus i miris specifični na kravlje mlijeko i tartuf.
Istarski miješani Sir Laguna, od samih začetaka proizvodnje 2004. godine, vrlo brzo se proslavio na tržištu kao osvježenje. To je tvrdi punomasni sir od mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka, proizvodi se po tradicionalnoj tehnologiji proizvodnje metodom prešanja.
Kora sira je slamnato žuta, konzistencija tijesta je tvrda, pogodna za rezanje, dok je boja tijesta tamno žuta ovisno o stadiju zrenja. Miris sira je karakterističan za sireve iz miješanog mlijeka, okus je pun s karakteristikama ovčjeg i kravljeg mlijeka te pomalo slatkast.
Sir se može poslužiti kao samostalna delicija, kao sir za dobrodošlicu uz aperitiv ili kao „poticaj“ za daljnje druženje uz čašu vina.
>>Što jesti? 9 stvari koje morate znati o masnoćama
Nema sira do podravca..pa podriguša tirolska sa majonezom i to sve u trifrtalja kruha..kakvi tartufi kakve gluposti..kaj sve ta Evropa puši pa to nije normalno..pojma nemaju...