Janjetina
⋅ 2 kg janjeće koljenice
⋅ limun
⋅ ružmarin
⋅ timijan
⋅ metvica
⋅ češnjak
⋅ maslinovo ulje
Janjetinu premažite uljem i začinima (češnjakom, limunom, svježim ružmarinom, majčinom dušicom i metvicom), potom stavite da odstoji preko noći ili na nekoliko sati. Stavite u lim za pečenje, čvrsto pokrijte folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180
stupnjeva 90 minuta. U međuvremenu pripremite ratatouille.
Skinite foliju, ako je meso mekano, stavite na janjetinu nekoliko kockica maslaca i nastavite peći bez folije 15-ak minuta kako bi meso dobilo lijepu zlatnu boju.
Ratatouille
⋅ 1 patlidžan
⋅ 1 tikvica
⋅ 1 glavica luka
⋅ 1 crvena paprika
⋅ 1 žuta paprika
⋅ ½ kg rajčica
⋅ ½ kg rajčica za umak
⋅ 2 češnja češnjaka
⋅ timijan
⋅ ružmarin
⋅ sol
⋅ papar
⋅ maslinovo ulje
Povrće operite, odrežite peteljke, a potom narežite na jednake tanke ploške. Sitno nasjeckajte luk i češnjak, prepržite na maslinovu ulju te dodajte usitnjenu i oguljenu rajčicu za umak. Dodajte sol, papar, timijan te pirjajte 15-ak minuta. Umak od rajčice prebacite u posudu za pečenje te na njega u krug rasporedite ploške povrća. Začinite maslinovim uljem i dodajte začine, poklopite poklopcem ili folijom te pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Maknite poklopac ili foliju te vratite u pećnicu na 20-ak minuta da povrće dobije zlatnu boju.
Dobro je znati
⋅ Ratatouille dolazi iz francuske Provanse. Ovaj poznati zdravi proljetni specijalitet može se pripremati kao glavno jelo ili kao prilog uz meso ili ribu.
⋅ Koristite li svježe domaće proljetno povrće i svježe ubrano začinsko bilje, jelo će biti punijeg okusa.
⋅ Patlidžan možete posoliti i pustiti da odstoji pa potom oprati da se ukloni njegova gorčina.
⋅ Rajčice možete preliti vrućom vodom kako biste ih lakše ogulili.
>>Donosimo recept: Jabuke s orasima, karamel, chantilly od vanilije