Moje zdravlje

Istina ili mit? Kasna večera utjecat će na prikupljanje viška kilograma

debljina, debeli muškarac
Foto: Thinkstock
23.01.2014.
u 16:30

Sve što pojedemo navečer, a pogotovo masti i ugljikohidrati visokog glikemijskog indeksa, lakše će se taložiti u naše masne naslage.

MIT: Kasna večera utjecat će na prikupljanje viška kilograma

ISTINA: Da, teški kasni obroci debljaju. Dnevni unos hrane treba podijeliti na tri veća i dva manja obroka, a dobro je jesti uvijek u isto vrijeme. Prvi doručak trebalo bi pojesti unutar jednog sata od buđenja, a potom svaki sljedeći obrok svakih 4 do 6 sati, odnosno međuobrok svaka 2 do 2,5 sata.

Tijekom dana preporučljivo je jesti kombinaciju ugljikohidrata (kratkolančanih i dugolančanih), a u večernjim satima isključivo proteine s ugljikohidratima niskog glikemijskog indexa – salate ili povrće te unositi minimalno 2 litre tekućine dnevno (voda ili nezaslađeni čaj).

Kako se prema kraju dana smanjuju naše aktivnosti, trebalo bi smanjivati i naš unos hrane. Sve što pojedemo navečer, a pogotovo masti i ugljikohidrati visokog glikemijskog indeksa, lakše će se taložiti u naše masne naslage. Prema tome, večera mora biti prilagođen obrok. Dobro izbalansirana večera mora sadržati manje masti, više povrća te, naravno, proteine u obliku ribe, posnih sireva i mesa, peradi, tofua ili jaja.

>>Prosječna žena u životu je isprobala dvaput više dijeta nego ljubavnika

>>Ovo je deset najboljih dijeta uz koje ćete 2014. napokon skinuti te kile

Komentara 1

ĆA
ćaćaća
18:03 23.01.2014.

kod nas ljudi nemaju ni za jedan obrok a kamoli za njih 5...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije