Odlučili ste se na dijetu i skidanje neželjenih kilograma i odmah pomislili kako je vrijeme da iz svoje svakodnevne prehrane izbacite ugljikohidrate?
Upravo to je nešto što bi mogla biti loša odluka, smatraju stručnjaci nakon što su proveli istraživanje i zaključili kako izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane može imati za posljedicu kraći životni vijek.
Pokazalo je to istraživanje koje je obuhvatilo 15,428 osoba u SAD-u, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet Public Health.
Zdrava prehrana, tvrde, mora obuhvatiti i ugljikohidrate, ali u umjerenim količinama. Tijekom 25-godišnjeg istraživanja, znanstvenici su zabilježili kako je 6293 osobe umrlo preranom smrću, a povezalo se to s pretjeranom ili premalom konzumacijom ugljikohidrata.
Oni koji su konzumirali malo ugljikohidrata, a to podrazumijeva manje od 40 posto kalorija iz te skupine namirnica, te oni koji su s ugljikohidratima pretjerivali u svojoj prehrani s više od 70 posto kalorija, bili su u povećanom riziku od prerane smrti u usporedbi s onima koji su ugljikohidrate konzumirali umjereno (50 do 55 posto).
Zaključak istraživanja jest da izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane može skratiti život za čak četiri godine.
Na prvim godinama medicine se ući međuodnos raznih prehrambenih čimbenika....pa je jedino logično “svačega pomalo””...sve ostalo je put u poremečaj (dugoročno, dakako). Na kratke staze čovjek može i bez jela! Na duže, nije preporučljivo a i čovjek se odmah loše osjeća! Zato nisu potrebna velika istraživanja!