Fritule, kroštule, cukerančići, svi tradicionalni kolači, ali i kremšnite, rolade, torte, sve su to slastice koje zatvorenih očiju može napraviti mlada majstorica slastičarstva Vanja Krbavčić.
– Tradicija je tradicija, i ona je u genima, no slastičarstvo je puno, puno više od dizanih tijesta, biskvita i torti, ono je vječni izazov, poziv na kreativnost, umjetnost – kazala je Vanja, Buzećanka zbog čijih slastica se mnogi vraćaju u novigradski restoran Navigare. Za njezinu slastičarsku karijeru kriv je Djed Mraz koji joj je, kada joj je bilo samo deset godina, donio na dar prvu knjigu o kuhanju.
– Bila je to jednostavna zbirka recepata za djecu i prvo što sam napravila bio je čokoladni mousse – prisjetila se slastičarka.
– Nije ni čudno da je to bio moj izbor s obzirom na to da obožavam čokoladu – smije se te dodaje: – Moja je obitelj bila oduševljena jer je desert sjajno ispao. Svi su me pohvalili i to je, slutim, bio ključni trenutak u životu koji me usmjerio pozivu u kojem danas uživam jer radim upravo ono što volim – kreiram slastice koje su kruna svakog dobrog obroka. Vanjin put u svijet slastičarstva od 10-godišnje djevojče umrljane čokoladom u maminoj kuhinji odveo ju je u ugostiteljsku školu u Opatiji, a gdje drugdje nego na smjer slastičarstva.
– Nema struke dok se ne nauče temelji, i to korak po korak, od početka. Tek kada se to svlada, možete pustiti mašti na volju – rekla nam je Vanja.
Dodala je kako su neprestano učenje i usavršavanje, ali i znatiželja koje joj ne nedostaje važni za razvoj u svijetu slastičarstva.
– Francuska je kolijevka slastičarstva i gastronomije i san mi je jednom, po mogućnosti što prije, otići u tamošnju školu visoke gastronomije – Le Cordon Bleu i učiti od najboljih chefova i slastičara. No, to je zasad smo plan koji čeka da zatvorim financijsku konstrukciju – smješka se Vanja i dodaje kako joj je, još od prvog čokoladnog moussea, omiljena namirnica ostala – čokolada.
– Divna je i inspirativna, a najbolja s namirnicom iz mog kraja – tartufom.