Pistacije se preporučuju kao odlične prirodne grickalice, osobito ako nisu već oljuštene nego ih vi sami morate oljuštiti. To je naizgled sitan, ali bitan način da se smanji unos kalorija, kažu stručnjaci za odnos ponašanja i prehrane s američkog sveučilišta Eastern Illinois. Njihova studija, objavljena u međunarodnom prehrambenom časopisu Appetite, pokazala je da su ispitanici koji su jeli pistacije u ljusci pojeli 41 posto manje nego oni koji su jeli već oljuštene pistacije.
Znanstvenici kažu da nije riječ samo o tome da se moramo potruditi i oljuštiti plodove nego je važno i to što nas rastuća hrpica ljusaka upozorava da ne pretjerujemo. Pistacije u ljusci su, kažu, originalan “slow food” s kojim dobivamo obilje hranjivih tvari, a dulje zadržavamo osjećaj sitosti. Kažu da bi tako trebalo jesti i druge slične plodove: orahe, lješnjake, bundevine i suncokretove sjemenke...
bedastoća, onda nisu mene vidjeli kak ljuštim i jedem....