carski doručak

Započnite dan uz Kaiserschmarrn! Savjete za pripremu dala nam je slastičarka Petra Jelenić – zlata vrijede

Shutterstock
27.12.2022.
u 08:31

Kaiserschmarrn, carski drobljenac ili jednostavno šmarn, uz obavezni šećer u prahu, poslužuje se s raznim dodacima – grožđicama namočenim u rumu, nasjeckanim jabukama, pireom od jabuka, raznim džemovima ili čokoladnim namazima i bobičastim voćem.

Šmarn voli pojesti i Petra Jelenić, poznata zagrebačka slastičarka, koja kaže da je najvažnije pri njegovoj izradi odvojiti žumanjke i bjelanjke te žumanjke istući sa šećerom, a bjelanjke u snijeg s prstohvatom soli te potom te dvije smjese pomiješati. Dodatak rastopljenog maslaca obavezan je, kaže Petra, a umiješati se uvijek mogu i nasjeckane smokve ili datulje, cimet, anis ili klinčići. 

Foto: Shutterstock

Kaiserschmarrn (Carski drobljenac)

Sastojci:

5 jaja

100 g šećera

250 g glatkog brašna

50 g grožđica

200 ml mlijeka

60 g maslaca

limunova korica

prstohvat soli

šećer u prahu, za posipanje

Priprema:

Žumanjke i šećer tucite dok se ne zapjene pa naizmjence dodajte brašno, mlijeko, rastopljeni maslac, grožđice i limunovu koricu. Na kraju pažljivo umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka u koje ste dodali prstohvat soli. Na tavi dobro zagrijte žličicu maslaca pa ulijte tijesta kao za debelu palačinku. Kad se gornja strana skrutne, a donja bude pečena, pomoću dvije vilice rastrgajte palačinku pa lagano miješajući i potresajući tavom ispržite do kraja. Pospite šećerom u prahu te dodajte domaći pekmez po želji. Poslužite toplo.

Foto: Shutterstock



 

Komentara 2

KO
KondorGoc
07:08 30.12.2022.

Šmarni su mi bili omiljena delicija, pokojna baka Josephina koju smo svi od milja zvali baka Fina delala ih je na crnoj tavi, za palačinke i na peći na drva. Ti šmarni su dašak mog djetinjstva koji je zauvijek nestao

CR
Cromis
11:06 27.12.2022.

Mmmmm..😋

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije