Šmarn voli pojesti i Petra Jelenić, poznata zagrebačka slastičarka, koja kaže da je najvažnije pri njegovoj izradi odvojiti žumanjke i bjelanjke te žumanjke istući sa šećerom, a bjelanjke u snijeg s prstohvatom soli te potom te dvije smjese pomiješati. Dodatak rastopljenog maslaca obavezan je, kaže Petra, a umiješati se uvijek mogu i nasjeckane smokve ili datulje, cimet, anis ili klinčići.
Kaiserschmarrn (Carski drobljenac)
Sastojci:
5 jaja
100 g šećera
250 g glatkog brašna
50 g grožđica
200 ml mlijeka
60 g maslaca
limunova korica
prstohvat soli
šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
Žumanjke i šećer tucite dok se ne zapjene pa naizmjence dodajte brašno, mlijeko, rastopljeni maslac, grožđice i limunovu koricu. Na kraju pažljivo umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka u koje ste dodali prstohvat soli. Na tavi dobro zagrijte žličicu maslaca pa ulijte tijesta kao za debelu palačinku. Kad se gornja strana skrutne, a donja bude pečena, pomoću dvije vilice rastrgajte palačinku pa lagano miješajući i potresajući tavom ispržite do kraja. Pospite šećerom u prahu te dodajte domaći pekmez po želji. Poslužite toplo.
Šmarni su mi bili omiljena delicija, pokojna baka Josephina koju smo svi od milja zvali baka Fina delala ih je na crnoj tavi, za palačinke i na peći na drva. Ti šmarni su dašak mog djetinjstva koji je zauvijek nestao