Idealno je vrijeme da svoju prehranu obogatite s podosta rajčice. Osim što je ukusnog ploda, rajčica će izliječiti neke bolesti, ali i spriječiti mnoge. Ima malo kalorija, a dosta hranljivih sastojaka. Sadrži bjelančevine, beta-karoten, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamine B, vitamin C, vitamin D, vitamin K, željezo, zeaksantin, likopen, kalij, kalcij, karotenoid, lutein, magnezij, mineralne soli, natrij, proteine, ugljikohidrati, kofeinsku kiselinu, klorogensku kiselinu, ferulinsku kiselinu, flavonoid, fosfor, bakar, mangan, bor i kobalt.
Ima antioksidantsko i antiseptičko djelovanje, čistač je organizma i diuretik. Dokazano je da veoma povoljno djeluje u borbi protiv alergija, anemije, artritisa, astme, bolesti srca i krvnih žila, bolesti zuba, usne šupljine i ždrijela, bronhitisa, gihta, ekcema, impotencije, imunodeficijencije, istegnuća mišića i ligamenata, katarakte oka, u liječenju raka, kod makularne degeneracija, migrene, neplodnosti, opeklina od sunca, osteoporoze, osteoartritisa, povišenog kolesterola, prehlade i gripe, kožnih bolesti, katara crijeva i želuca. Regulira krvni tlak, probavu, pomaže pri mršavljenju, sprječava rak prostate, pomaže kod umora i iscrpljenosti, hemeroida, herpesa, dijabetesa...
Poduža je lista dobrobiti konzumacije rajčice i to je odličan razlog da već danas servirate krepku, ukusnu juhu..
Juha od rajčice i bosiljka
Sastojci:
– 1 kg zrelih rajčica
– češnjak
– 2 žlice sjeckanog svježeg bosiljka
– jušna žlica maslinova ulja
– žlica balzamičnog octa
i po želji, sol, papar.
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 C. Rajčice stavite na lim za pečenje i neoguljene češnjeve češnjaka. Pomiješajte ulje i ocat i poprskajte po rajčicama. Pecite ih 20-ak minuta, napola ohlađene očistite od kožice i protisnite kroz cjedilo u lonac. Dodajte povrtni temeljac i prokuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. dodajte bosiljak i pustite da zavrije. Na kraju po želji začinite solju i paprom.