Znatiželjni?

Razni otpaci ili birano meso? Kada jedete hrenovke, zapravo jedete ovo

Hrenovke
Foto: Thinkstock
1/2
02.04.2015.
u 08:58

U hrenovkama se upotrebljavaju različiti aditivi koji su tehnološki opravdani.

Koliko ste puta čuli da, kada jedete hrenovke, jedete "razne samljevene otpatke" mesnih prerađevina?

Tim tragom i mi smo odlučili provjeriti što zapravo jedemo kada jedemo hrenovke. Uputili smo se u slovensku Perutninu Ptuj i osobno provjerili. Pileća hrenovka razvila se kao varijanta standardne hrenovke od svinjskog odnosno goveđeg mesa.

Nadjev za pileće hrenovke u osnovi je mesna emulzija proizvedena od pilećeg mesa, pilećih kožica, soli, začina, aditiva i vode, ali koristi se meso batka zbog sočnosti.

Meso se dobiva strojnim iskoštavanjem pilećeg mesa iz vlastitog uzgoja, pojašnjavaju nam u Perutnini Ptuj uz napomenu da se u hrenovkama upotrebljavaju različiti aditivi koji su tehnološki opravdani.

Kao antioksidans se upotrebljava askorbinska kiselina (prirodni antioksidans odn. C vitamin), kao stabilizator najčešće fosfati koji se nalaze prirodno i u samome mesu, a kao konzervans upotrebljava se natrijev nitrit koji se dodaje u sve mesne proizvode.

Natrijev nitrit ima pored konzervirajućeg učinka i svojstvo da proizvodima daje svojstvenu ružičastu boju. Dulji rok održivosti hrenovki dobiva se pakiranjem u vakuumu ili modificirajuću atmosferu.

Hrenovke su dobar izvor bjelančevina, napose kada ih konzumiramo s manje masnoće, kao što su hrenovke iz pilećeg mesa, kažu nam u Perutnini gdje smo dobili i korisne savjete za pripremu pilećeg mesa.

Kako sigurno pripremiti obrok od mesa peradi?

Iako meso peradi nije zahtjevna namirnica, nije svejedno kako ćemo ga pripremiti želimo li siguran i ukusan obrok.

Temelj sigurne pripreme hrane je čistoća.

Hranu pripremajte čistim rukama i na čistim površinama. Ruke treba oprati sapunom pod toplom tekućom vodom. Deterdžentom i toplom tekućom vodom treba očistiti sav pribor, posuđe, daske i radne površine koje su bile u dodiru sa sirovim mesom.

Samo tako ćete spriječiti nastanak i razvoj štetnih bakterija.

Perutnina Ptuj posebno pazi na kvalitetu svih njihovih proizvoda, a tome svjedoče i nenajavljene kontrole proizvodnog procesa i samih proizvoda, kažu nam u Perutnini Ptuj.

U svojoj ponudi imaju proizvode od pilećeg i pačjeg mesa, hrenovke visoke kvalitete s malo masnoće u atraktivnim pakiranjima, paštete (koje se proizvode u Čakovcu), proizvode bez glutena, proizvode namijenjene najmlađima...

Foto: Linda Draškić

Foto: Linda Draškić Perak

>>Slano, slatko, suho jestivo je i nakon roka

>>Jedete ananas, ali ovo sigurno niste znali

Ključne riječi

Komentara 5

ST
strmopec
12:52 07.04.2015.

Evo, sve tu piše! http://e-brojevi.udd.hr/e_brojevi.htm http://e-brojevi.udd.hr

CI
cinkvici
13:07 02.04.2015.

Ma, nije baš neki članak o izradi hrenovki, to je više EPP za Perutninu!!

ZG
zgbuco
16:08 02.04.2015.

A kaj ste mislili da se nalazi u hrenovkama? Čisto pileće i teleće meso? Zakaj se hrenovka onak smežura kad je ostavite na tanjuru, na sobnoj temperaturi? U kuhanju je napuhuju aditivi( koji nisu svi ovdje navedeni, plus čvrsto masno tkivo), a nakon nekog vremena kad je ostavite na tanjuru zgleda kao koža mladog slona. U hrenovkama se nalazi 45% leda usitmjenog na veličinu zrna soli. Sitno mljeveni led, čvrsto masno tkivo ili otpadna masnoća koja nastaje kod klanja ili trančiranja mesa i naravno velika lepeza aditiva i aromata, nagurano u umjetno ili pravo crijevo, a zadnje vrijeme i bez ovitka i eto vam super ukusne hrenovke. Ovo znam jer sam bio vezan uz mesnu industriju više godina. Dobar tek! O drugim salamama sličnim hrenovkama da i ne govorim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije