Koliko ste puta čuli da, kada jedete hrenovke, jedete "razne samljevene otpatke" mesnih prerađevina?
Tim tragom i mi smo odlučili provjeriti što zapravo jedemo kada jedemo hrenovke. Uputili smo se u slovensku Perutninu Ptuj i osobno provjerili. Pileća hrenovka razvila se kao varijanta standardne hrenovke od svinjskog odnosno goveđeg mesa.
Nadjev za pileće hrenovke u osnovi je mesna emulzija proizvedena od pilećeg mesa, pilećih kožica, soli, začina, aditiva i vode, ali koristi se meso batka zbog sočnosti.
Meso se dobiva strojnim iskoštavanjem pilećeg mesa iz vlastitog uzgoja, pojašnjavaju nam u Perutnini Ptuj uz napomenu da se u hrenovkama upotrebljavaju različiti aditivi koji su tehnološki opravdani.
Kao antioksidans se upotrebljava askorbinska kiselina (prirodni antioksidans odn. C vitamin), kao stabilizator najčešće fosfati koji se nalaze prirodno i u samome mesu, a kao konzervans upotrebljava se natrijev nitrit koji se dodaje u sve mesne proizvode.
Natrijev nitrit ima pored konzervirajućeg učinka i svojstvo da proizvodima daje svojstvenu ružičastu boju. Dulji rok održivosti hrenovki dobiva se pakiranjem u vakuumu ili modificirajuću atmosferu.
Hrenovke su dobar izvor bjelančevina, napose kada ih konzumiramo s manje masnoće, kao što su hrenovke iz pilećeg mesa, kažu nam u Perutnini gdje smo dobili i korisne savjete za pripremu pilećeg mesa.
Kako sigurno pripremiti obrok od mesa peradi?
Iako meso peradi nije zahtjevna namirnica, nije svejedno kako ćemo ga pripremiti želimo li siguran i ukusan obrok.
Temelj sigurne pripreme hrane je čistoća.
Hranu pripremajte čistim rukama i na čistim površinama. Ruke treba oprati sapunom pod toplom tekućom vodom. Deterdžentom i toplom tekućom vodom treba očistiti sav pribor, posuđe, daske i radne površine koje su bile u dodiru sa sirovim mesom.
Samo tako ćete spriječiti nastanak i razvoj štetnih bakterija.
Perutnina Ptuj posebno pazi na kvalitetu svih njihovih proizvoda, a tome svjedoče i nenajavljene kontrole proizvodnog procesa i samih proizvoda, kažu nam u Perutnini Ptuj.
U svojoj ponudi imaju proizvode od pilećeg i pačjeg mesa, hrenovke visoke kvalitete s malo masnoće u atraktivnim pakiranjima, paštete (koje se proizvode u Čakovcu), proizvode bez glutena, proizvode namijenjene najmlađima...
Foto: Linda Draškić Perak
>>Slano, slatko, suho jestivo je i nakon roka
>>Jedete ananas, ali ovo sigurno niste znali
Evo, sve tu piše! http://e-brojevi.udd.hr/e_brojevi.htm http://e-brojevi.udd.hr