Maslac od kikirikija prava je energetska bomba jer sadrži veliku količinu vitamina, minerala, proteina i vlakana, pa nije čudno da je u posljednjih nekoliko godina, kada se počeo sve više zagovarati zdrav način života, postao mega popularan.
Kako prenosi Medical News Today, dvije velike žlice maslaca sadrže:
- 7,02 g proteina
- 57 mg magnezija
- 107 g fosfora
- 0,85 mg cinka
- 4,21 mg vitamina B-3
- 0,17 g vitamina B-6.
Danas ga možete pronaći na policama svih trgovina, ali najbolja opcija je onaj pripremljen kod kuće, jer kupovni često znaju sadržavati nepotrebna dodana ulja, soli i šećere.
Novo označavanje roka trajanja hrane: Riža, kava, čajevi... bez oznaka trajnosti na pakiranju?
Priprema nije komplicirana, sve što trebate kupiti je vrećica neslanog i neprženog (ili suho prženog) kikirikija, a od kuhinjskih pomagala treba vam blender.
Ubacite kikiriki u blender i počnite miksati. Kada dobijete praškastu teksturu, napravite malu pauzu kako se uređaj ne bi pregrijao. Nastavite miksati i primijetit ćete kako se iz sekunde u sekundu tekstura mijenja.
Miksajte s pauzama sve dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.
Prebacite dobiveni namaz u jednu do dvije staklenke, ovisno o veličini, a ako želite da bude hrskav, ubacite šaku sitno sjeckanog kikirikija i promiješajte. Nemojte dodavati ulja jer je maslac dovoljno mastan sam po sebi, a nema potrebe ni za soli ili šećerom. Ovako pripremljen može stajati u hladnjaku i do nekoliko tjedana, a kuharica Danielle Walker otkrila je za MBG jedan trik za pohranu.
Ona, naime, sve maslace od orašastih plodova drži okrenute naopako i na taj način izbjegne skupljanje ulja na samom vrhu.
Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?