Pržene, pečene, na žaru, kuhane, punjene ili na salatu, lignje se mogu konzumirati na mnogo načina. Među brojnim receptima Gastro.hr-a ovog tjedna smo odabrali recept za kolutove jadranskih lignji u tempuri od piva.
Ako još niste, isprobajte kolutove jadranskih lignji u hrskavoj tempuri od piva i šafrana uz umak od jogurta i vlasca, jelo u kojemu upravo pivo ima glavnu ulogu pri stvaranju tempure i hrskavosti lignji.
SASTOJCI:
1,2 kg jadranskih lignji
200 g gustina
2 vrećice šafrana
400 g punomasnog jogurta
0,2 l piva Karlovačko 0,0% Maxx
6 žumanjaka
1 svežanj vlasca
1 ljutika
0,03 l bijelog vina
100 g brašna
Sol, papar
2 l suncokretovog ulja za prženje
PRIPREMA:
Tempura
1. Žumanjke razraditi s pivom i šafranom, posoliti te umiješati gustin uz miješanje pjenjačom.
2. U gotovu tempuru dodati dvije pune šake leda i promiješati nekoliko krugova.
Jadranske lignje
1. Jadranske lignje očistiti i narezati na kolutove širine 1 cm te ih provući kroz oštro brašno.
2. Kolut po kolut uranjati u hladnu tempuru i pažljivo spuštati u dobro zagrijano ulje. Lignje pržiti do 3 minute i polagano ih odlagati na papirnati ubrus.
3. Tempurirane kolutove jadranskih lignji poslužiti uz rashlađeni umak od jogurta i vlasca.
Umak
1. Vlasac na sitno nasjeckati te ga dodati u jogurt.
2. Zatim ljutiku sitno nasjeckati i dodati u jogurt, podliti vinom te posoliti i popapriti.
3. Sve dobro izmiješati i ostaviti u hladnjaku da se dobro ohladi.
>>Juha od plodova mora sa šafranom i uljem od začinskog bilja