MaDaLu. Mateo, Danijel, Luka. Tri sina ribara Maura Bernobića. Ribarska koliba u uvali Santa Marina, nedaleko Tara, koja je poznata po tome da – sve s barke ide na tanjur.
Dobri duh cijelog kraja
– Pršut i sir, to moraš imati s kopna. A ostala hrana, sve je iz mora – ponosno kaže Mauro.
Čovjek je kojeg zna cijela Istra. Bio je prvi istarski animator, zabavljao stotine tisuća gostiju. Od pulske Arene nadalje.
Što god bi se u Istri događalo, u bilo koje doba godine, on bi bio taj koji je – vodio priču. Dobri je duh cijelog kraja, ne samo ovog mjesta.
– Djed Mauro bio je ribar, stric ribar, ja sam ribar, sin... Ma četiri generacije ribara. A što bismo radili na ovom mjestu? – priča on.
Posebnost je ovog mjesta što hranu pripremaju za svakog gosta posebno. Kuhinja miruje, a kad gost naruči, tek se onda pali vatra, vadi tava... Najstariji sin Danijel hvata ribu, najmlađi radi u kuhinji, te prodaje ribu u porečkoj ribarnici, a otac i srednji sin Luka su tu od jutra.
– Vidi, ja sam s turizmom počeo s 11 godina. Bio sam kofer–treger u Plavoj laguni. Austrijanci i Nijemci bili su i tada gosti. Kasnije, s 20 godina, bio sam i šef sale u FKK Solaris Lanterna, pa od 1984. godine animator. Učio sam od kultnog animatora Klausa Finger–Bénoita, koji mi je rekao: “Perfekcija je dosadna, budi ono što jesi – iskren, pošten, pun ljubavi prema gostu.” Poslije sam i ja učio animatore kako raditi, čak i one u Dubrovniku. Pa radio od Rogaške Slatine do Budve. Punih 33 godine – govori ponosno Mauro.
Hladna kokosova torta
Hrana ima ovdje priču – tris je odličan. A što je tris? Na drvenoj dasci salata od hobotnice, marinirani slani inćuni i bakalar te pohane školjke kapice, oni ih zovu “kanaštrele”. Cijena trisa – 55 kuna.
Desert, hladna kokosova torta – 26 kuna. Tu se jede dobro, najvažnije ono što domaćini uhvate. I ovo mjesto preporučuju upravo domaći, u Poreču. Jer, i kad oni idu nešto pojesti, za pristojnu cijenu, a da su sigurni da je friško, dođu ovdje. Preporuka koju svakako treba poslušati.
Sa barke u hladnjaču i u restoran tako za 2-3 sezone jer treba potrošiti staru robu A ova glupost roštilj se pali kad gost naruči jelo je najveća debilana koju sam čuo ove godine prave konobe i restorani ako su kvalitetne roštilj ne gase jer su krcate gostima U pravilu se takva mjesta izbjegavaju tipa kad konobar otrči u drugi birc naruči kavu jer mu se neda prati aparat za kavu😂😂😂