omiljena aroma

Koristite vaniliju u kolačima? Onda ovo želite znati...

Vanilija
Foto: Thinkstock
17.03.2016.
u 08:15

Jedan je od najskupljih začina, čemu je razlog i dugotrajan proces proizvodnje – polagana fermentacija tijekom koje dobiva karakterističnu tamnu boju i aromu.

Mahuna, odnosno plod orhideje penjačice, koja može narasti i do 5 metara visine, potječe iz Meksika, a raste i u Gvatemali, Kostariki i Jamajki.

Jedan je od najskupljih začina, čemu je razlog i dugotrajan proces proizvodnje – polagana fermentacija tijekom koje dobiva karakterističnu tamnu boju i aromu.

Mahuna vanilije kupuje se u staklenim epruvetama s čepom. Za pripremu slatkih umaka, pudinga i sladoleda, stavite mahunu u pola litre mlijeka, zakipite ga i u njemu držite oko sat vremena.

Operite mahunu, osušite je i spremite u zatvorenu posudu. 

Tako je možete koristiti nekoliko puta. Aromatizirani vanilin šećer dobit ćete ako mahunu vanilije stavite u pola kilograma šećera i ostavite da u njemu odstoji 2-3 tjedna.

Šećer možete nadopunjavati. Mahuna u njemu može stajati do godinu dana.

>>Nakon ovog recepta za sladoled nećete htjeti probati niti jedan drugi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije