Potrebno za 4 osobe: 160 g integralne riže, 800 g špinata, 4 bjelanjka, 4 žličice (za kavu) maslinovog ulja, 120 g posnog sira do 10% m.m. 8 mrkvi, 3 glavice crvenog luka, 4 svježe paprike (ili iz zamrzivača), svježa salata po izboru
Priprema: Rižu prokuhajte i ocijedite, a špinat prokuhajte, ocijedite i sitno nasjeckajte. Rižu i špinat pomiješajte s tučenim bjelanjcima. Od ove smjese napravite krokete (ili pljeskavice). Pecite u tavi, dok ne porumene.
U istoj tavi, na ostatku ulja, propirjajte luk, a onda dodajte mrkvu i papriku izrezane na rezance i malo vode. Pirjajte, poklopljeno, sve dok povrće ne omekša. Na ohlađene krokete stavite sir.
INFO Osim klorofila, špinat sadrži mnogo minerala, a najviše kalija, kalcija, magnezija, natrija, fosfora, sumpora i željeza. Sadrži najviše provitamina A, kao i vitamina C. Uz svako jelo pripremljeno od špinata treba uzeti određenu količinu kiselog mlijeka, jogurta ili sira, da bi kalcij iz njih vezao za sebe oksalnu kiselinu iz špinata, stvarajući nerastvorivi spoj kalcij-oksalat, koji se izbacuje iz organizma.
>>5 zdravih namirnica koje imaju više ugljikohidrata od šnite kruha
>>Željka Klemenčić: Kuhanje mi je bilo izlika za pripremanje tuluma