Svjetski dan kruha

Kruh je više od hrane, lijek, prijatelj i - viagra

kruh
tomislav miletić/pixsell
13.10.2011.
u 20:42

Zlatko Pejić: Priča o kruhu je nije samo sol, voda i brašno već pokušaj povratka izvornosti osnovne hrane

Kakve se to čarolija događa u brašnu, vodi i soli kada se tri namirnice pretvaraju u mirisan i hrskavi hljebčić? Što je to što ga čini toliko mirisnim i zavodljivim i što tjera da, dok se još puši, uštipnete njegov roščić? Priču o kruhu i njegovom nastanku ali i harmoniji koja taj proces prati ispričao je u Makronova centru Zlatko Pejić s ekološkog imanja Zrno.

 Pekari kao umjetnici  

- Proces nastanka kruha, točnije kruha koji je napravljen od brašna ekološki uzgojenih žitarica i bez umjetnog instant kvasaca, zapavo je artizam, a pekarstvo ravno umjetnosti - ispričao je Pejićem dio svoje priče o tome kako se pokušajem i pogreškom ‘navukao’ na pečenje kruha i istražio tradiciju kruhova, vrste s kojima se ljudi našeg podneblja još nisu sreli, dopustio da ga očaraju mirisi i arome talijanskih ciabata, šarmiraju bucmati i hrskavi francuski kruščić pod utjecajem afričkih tradicionalnih receptura... 

Tajna kruhova o kojima priča i koje svakodnevno za restorane i trgovine bio proizvodima priprema Zlatko Pejić je u - starteru. Tako se naime popularno naziva kvasac koji to zapravo i nije, točnije smjesa koja ima zadatak podići brašno, sol i vodu te ih pretvoriti u kruh. - Kvasci su nabildani mikrorganizmi koji u vrlo kratkom roku podižu tijesto pa je za takav kruh osim snage pekara koji ‘mlati’ tijesto potrebno svega 90 minuta za njegov nastanak. Prirodni starteri su živi organizmi koje njegujemo i hranimo, a oni nas nagrađuju ukusnim i prhkim kruhovima - objašnjava Pejić predstavljajući čak osam popularnih kruhova od ekološki uzgojenih žitarica sa imanja Zrno. 

Kruh za vruću ljubav

 Starteri su mikroorganizmi izolirani iz zraka, a svaki kruh ima poseban starter. Mogu se i kombinirati te se adekvatno prilagođavaju promjenama vremena i godišnjim dobima. Zanimljivost koju je Pejić otkrio jest priči o zobi . - Kay kruh od svježeg brašna, kuhane riže i zobenih pahuljica, a oživljen starterom od zobi - dakle bez aditiva - daje seksualnu snagu, obasnio je tajnu traženosti svojih kruhova njihov kreator i pekar. Kruh prati ritam života, osjeća stres, a njegovo miješanje je ravno meditaciji pa ga zato na Zrnu počinju raditi u podne. Trajnost mu je od 5 do 7 dana, a možete ga osušiti u platnenoj vrećici i čuvati čak godinu dana. Namočite li ga tada i ispečete - nagradit će aromom.

 

Ključne riječi

Komentara 7

LO
lojtra
20:56 14.10.2011.

\"i bez umjetnog instant kvasaca\" \"Umjetni\" kvasac ne postoji, samo sušeni (instant). No to nije ni blizu nečega lošega što se kruhu radi. U prisustvu vode kvasci se aktiviraju i tada počne proces vrlo sličan svježem kvascu. Ono što jestst zabrinjavajuće je da veliki proizvođači kruha i peciva uopće ne koriste kvasac nego natrijevu lužinu i to nigdje ne ističu a koriste njen efekt srodan prašku za pecivo. Takav je kruh slabe kvalitete a postoje radovi koji tvrde i da je štetan za zdravlje te nije ni ukusan kao onaj napravljen kvascem.Statistika tvrdi da se upravo takvog kruha u hrvatskoj na dan najviše proda.

OB
-obrisani-
21:53 14.10.2011.

Kruh je suvišan u ljudskoj prehrani jer ometa probavu. Ali dok to Balkanci shvate, Pejić i ostali prodavači magle zaradit će više nego liječnik Rubala.

GK
gkravar2
21:57 13.10.2011.

Kruh kao afrodizijak? Profesor Zlatko Pejić ustvrdio je da je kruh više od hrane, lijek, prijatelj i - viagra! U Oče našu molimo Boga da nam dade \"kruh naš svagdašnji\"... Kruh ili hljeb namirnica jest koju si mogu priuštiti i najsiromašniji, a najjeftinija \"zabava\" je upravo seks. Djeluje li kruh kao afrodizijak ili ne - otvoreno je pitanje, no preporučljivo ga je zagristi. Giancarlo Kravar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije