Više puta dokazalo se koliko su ove tamne kockice dobre za naše zdravlje. Ovo je pet novih razloga zašto biste je trebali konzumirati, ali ne zaboravite – najzdravija je ona tamna čokolada s visokim udjelom kakaa, piše Yahoo News.
1. Čokolada je zdrava hrana za srce
Redovito konzumiranje čokolade smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući i srčani i moždani udar. Čokolada je dobar izvor magnezija, minerala koji je neophodan za normalan rad srca. Istraživanja pokazuju da muškarci koji unose dovoljno magnezija u organizam imaju manje rizika od koronarne bolesti srca u usporedbi s onima koji ga ne unose dovoljno. Birajte tamne čokolade s visokim udjelom kakaa jer mliječne čokolade imaju puno šećera, a visok unos šećera povezan je s povećanim rizikom od smrtnosti uslijed srčanih oboljenja.
2. Čokolada obiluje željezom
Nedostatak željeza vodeći je nutritivni nedostatak u SAD-u, a uz malu djecu i adolescente, i odrasle žene pripadaju skupini visokog rizika. Osim čokolade, namirnice koje su bogate željezom su govedina, čili i jetra. Otprilike 28 grama čokolade sadrži 1 miligram željeza, što je oko 6 posto preporučene dnevne vrijednosti. Treba naglasiti da različite vrste čokolade imaju različite vrijednosti, a što je tamnija čokolada, to ima više željeza. Čokolada za kuhanje tako u 28 grama sadrži 5 miligrama željeza, a kakao u prahu 1 miligram željeza u količini od 4 žličice.
3. Čokolada je odličan "prijevoznik" probiotika
Čokolada je posebno "dobro vozilo za prijevoz probiotika". Kada se probiotici uzimaju kao dodaci prehrani, moraju ostati na životu tijekom svog putovanja kroz probavni sustav kako bismo od njih imali zdravstvenu korist. Pokazalo se da je čokolada odličan pomagač na tom putu.
4. Čokolada je tajno oružje sportaša
Intenzivna fizička aktivnost prouzročuje oksidativni stres na stanicama, a čokolada je poznata po tome što je dobar izvor antioksidansa. Čokoladno mlijeko, primjerice, sadrži optimalan omjer ugljikohidrata i proteina pa je čest izbor sportaša.
5. Čokolada može pomoći trudnicama u prevenciji obolijevanja od preeklampsije
Konzumiranje čokolade u trudnoći može pomoći u prevenciji od preeklampsije, poremećaja koji se događa u 5-8 posto trudnoća. Istraživanja su pokazala da konzumacija čokolade pet ili više puta tjedno u trudnoći, može biti terapeutska doza.
>>Čokolada ne deblja, a njezino topljenje na jeziku jednako je vođenju ljubavi
>>Evo zašto su čokolada, crveno vino i jagode dobre za zdravlje