Vijest koju su milijuni žena jedva čekali čuti napokon je dospjela u medije – uživanje u čokoladi može smanjiti rizik od oboljenja srca, pokazala je to devetogodišnja studija u kojoj je sudjelovalo više od 30 tisuća Šveđanki.
Ipak treba napomenuti da su dobri učinci otkriveni samo u žena koje su dva do tri puta tjedno konzumirale male količine čokolade. Kod onih pak koje su je jele svakodnevno, nije zabilježen takav napredak. Također treba napomenuti kako je čokolada koju su jele imala veću zasićenost kakaom te je bila bolje kvalitete.
Studija kardiovaskularnog odjela medicinske škole Harvard zaključila je kako su žene koje su jele čokoladu jednom ili dva puta tjedno rizik od oboljenja smanjile 32 posto, dok su one koje su je konzumirale do tri puta tjedno taj rizik smanjile 26 posto.
- Ne možete ignorirati da je čokolada kalorična te da će veće količine dovesti do povećanja tjelesne težine, no ako se tu i tamo počastite kojim zalogajem, vrlo vjerojatno ste napravili dobar potez. Sve je dobro dok je umjereno - izjavio je doktor Murray Mittleman koji je vodio istraživanje.
A sto se dogodi muskarcima?