Upoznajte Hrvatsku, zemlju koja se otvara Europi kroz gastronomiju i jedinstven način spajanja namirnica – ovako glasi pozivnica na svečanu večeru koja će se u Parizu održati u sklopu Dana hrvatske kulture. Hrvatsku gastronomiju predstaviti će Marina Gaši, mlada nada hrvatske gastronomske scene, i njezina bolja polovica, Davor Buršić, par koji je prvi put javno kuhao “Večernjakov recesijski božićni ručak” u kuhinji Larise Radin, a ljetos u izdanju Večernjeg lista i predstavio recepte za svojih četrdesetak originalnih jela, i to pod naslovom “Tako me mama učila”. Upravo su njihov dvoje bili izbor urednice časopisa Omnivore koji je zadužen za gastronomsko okupljanje u Parizu “100%Hrvatska”. Selektorica Omnivorea obišla je desetke hrvatskih restorana i zadržala se upravo u Novigradu, u obiteljskom restoranu “Marina”, a oduševila ju je, doznajemo, jednostavnost hrane koju je Marina poslužila.
– Meni za Pariz bit će vrlo sličan onom kakav pripremam svojim gostima, a bazira se na sezonskim namirnicama. Sezona je lista pa ću pripremiti carpaccio od svježeg lista na podlozi od crne riže, srede, nažalost nećemo imati jadranske koje su mi najdraže i najbolje, u košuljici od sezama na mariniranoj tikvici za drugi tanjur. Domaći njoki u šugetu (umaku) od lignji nastavit će niz, a zasladiti ćemo se tortom od čokolade i limuna te emulzijom od maslinova ulja Sanija Chiavalona – kazala nam je Marina.
Kako će kuhati čak tjedan dana, Francuzi će uživati i u zelenoj juhi s brancinom, juhi od škampa, polpetama od palamide ... Hranu će pratiti istarska vina koje je odabrao Davor pa u Pariz putuju butelje Sv. Jakova Giorgia Claija, Gran Terana Morena Coronice, Benvenuttijeva Corona Grande i rakije te grapa Rossi.