Kuhačom do Pariza

Marina Gaši i Davor Buršić ambasadori naše gastronomije

marina gaši
Danijel Berković/PIXSELL
06.12.2012.
u 21:06

Sezonske namirnice osnova su Marininih menija. Inspiraciju dobiva tek kada hranu dotakne, omiriše, razreže... Davor je glas razuma, koncentriran i šarmantan, onaj koji će jela svoje bolje polovice predstaviti, a i u zoru požuriti po ribu

Upoznajte Hrvatsku, zemlju koja se otvara Europi kroz gastronomiju i jedinstven način spajanja namirnica – ovako glasi pozivnica na svečanu večeru koja će se u Parizu održati u sklopu Dana hrvatske kulture. Hrvatsku gastronomiju predstaviti će Marina Gaši, mlada nada hrvatske gastronomske scene, i njezina bolja polovica, Davor Buršić, par koji je prvi put javno kuhao “Večernjakov recesijski božićni ručak” u kuhinji Larise Radin, a ljetos u izdanju Večernjeg lista i predstavio recepte za svojih četrdesetak originalnih jela, i to pod naslovom “Tako me mama učila”. Upravo su njihov dvoje bili izbor urednice časopisa Omnivore koji je zadužen za gastronomsko okupljanje u Parizu “100%Hrvatska”. Selektorica Omnivorea obišla je desetke hrvatskih restorana i zadržala se upravo u Novigradu, u obiteljskom restoranu “Marina”, a oduševila ju je, doznajemo, jednostavnost hrane koju je Marina poslužila.

 

– Meni za Pariz bit će vrlo sličan onom kakav pripremam svojim gostima, a bazira se na sezonskim namirnicama. Sezona je lista pa ću pripremiti carpaccio od svježeg lista na podlozi od crne riže, srede, nažalost nećemo imati jadranske koje su mi najdraže i najbolje, u košuljici od sezama na mariniranoj tikvici za drugi tanjur. Domaći njoki u šugetu (umaku) od lignji nastavit će niz, a zasladiti ćemo se tortom od čokolade i limuna te emulzijom od maslinova ulja Sanija Chiavalona – kazala nam je Marina.

 

Kako će kuhati čak tjedan dana, Francuzi će uživati i u zelenoj juhi s brancinom, juhi od škampa, polpetama od palamide ... Hranu će pratiti istarska vina koje je odabrao Davor pa u Pariz putuju butelje Sv. Jakova Giorgia Claija, Gran Terana Morena Coronice, Benvenuttijeva Corona Grande i rakije te grapa Rossi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije