Nakon braka

Muškarci su zbog razvoda češće u depresiji od žena

depresija
Arhiva VL
10.09.2010.
u 09:00

Oni se povjeravaju svojim suprugama, a poslije braka ostaju osamljeni.

Razvod često vodi u depresiju, no muškarci ga podnose teže od žena! Razvedeni muškarci imaju šest puta veće šanse da padnu u depresivno stanje od onih koji se nisu razveli. Žene će se, pak, poslije razvoda tri i pol puta vjerojatnije deprimirati od onih u braku, rezultati su istraživanja kanadske nacionalne statističke agencije Statistics Canada. Nije razvod sam po sebi glavni uzrok, nego su to gubitak supružnikove financijske potpore, izostanak podrške okoline te gubitak skrbi nad djecom. Potonji razlog osobito je stresan za muškarce, kojih se 34% razvodom braka i fizički razdvojilo od svoje djece. Istodobno se samo 3% žena razdvojilo od djece.

– Iako žene češće obolijevaju od depresije, naše istraživanje pokazuje da muškarci rjeđe nailaze na podršku okoline tijekom i poslije razvoda iako im je izrazito potrebna! Možda je razlog i taj što u braku muškarci podršku i utjehu najčešće traže u suprugama, a onda iznenada one više nisu uz njih. Žene su, pak, sklonije cijelog života stvarati bliska prijateljstva i povjeravati se drugim ženama, stvarajući tako svojevrsnu “grupu za psihološku pomoć” – rekla je autorica istraživanja Michelle Roterman.

Razvodom se često gubi dio prijatelja i društva, prestaju druženja sa supružnikovom širom obitelji, ali i s dijelom nekad zajedničkih prijatelja koji često moraju birati s kojim će se od bivših partnera nastaviti družiti. Žene, pak, više osjećaju smanjenje prihoda (43%). Međutim, u muškaraca je to 15%, a čak ih trećina poslije razvoda osjeti porast prihoda jer ostaje im veći dio plaće. Samo desetina žena osjeća rasterećenje osobnog budžeta.

Ključne riječi

Komentara 2

10
10ye
13:30 10.09.2010.

Emotivni gubitak je uvijek teži od materijalnog. Žene muškarca u braku doživljavaju primarno kao radno-materijalni oslonac a muškarci žene kao emotivnu potrebu.

OB
-obrisani-
17:31 10.09.2010.

Ima istine. Tako sam se ja osjecao kada sam izgubio jednu do koje mi je \"Prokleto stalo\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije