U kraju koji je oduvijek bio domovina sjajnih vina i maslinovih ulja, u suživotu s lozom i vinom živi Alen Bibić. Vinogradarstvo i vinarstvo kojem se posvetio svojevrsna je renesansa samog kraja Nečven Grad, mjestašca u Promini uzvodno uz Krku. Alen kaže kako vino nije njegov izbor, već je ono izabralo njega. U njegovu podrumu nastaje čak 20-ak etiketa. Dosta ih je iz vrlo malih vinograda, specifičnih položaja a isto tako i sorata, neke je naslijedio, neke sustavno sadio, a s nekima eksperimentirao... Kaže da podjednako ozbiljno prihvaća lokalne i internacionalne sorte i sve ih – voli. Nema predrasuda, pa ni kod debita za koji podsjeća kako je masovna proizvodnja iskoristila do tada dobro ime i desetljećima ga sustavno uništavala. Slično je bilo s rebulom u Sloveniji i drugim sličnim sortama. Debit je sorta prilagođena našem kraju, kazat će Bibić. Tijekom stoljeća selekcionirana, no, kao svaka druga, ovisi o radu u vinogradu, prinosima te željama vinara. Zbog toga je debit iznimno vrijedna i fleksibilna sorta koja može proizvesti najrazličitiji spektar vina – od pjenušavih, svježih, odležanih do desertnih.
Njegov je debit svjetlije slamnate boje sa zelenkastom nijansom, miris je otvoren, intenzivan, vrlo herbalan i citrusan, na drugi nos otvaraju se cvjetne note ispreplete s mirisima zelene jabuke, u okusu je sjajno izbalansiran ostatak šećera i svježine (kiselina),laganije strukture. Ono što je Bibićav ponos su vina Bas de Bas (syrah-merlot) i Aleph (cabernet sauvignon), izuzetna vina po stilistici, a i po cijeni. Aleph je vino duboke neprobojne rubinske boje, miris je kompleksan, intenzivan, naglašenog voćnog karaktera na cassis, sirup od šumskog voća isprepleten slatkastim začinima, vanilije, kokosa te cimeta, u nastavku se otvaraju kompleksnije note duhana, cedra, u okusu djeluje snažno koncentrirano sjajno izbalansirane voćnosti, zrelih slatkastih tanina, iznimne trajnosti. Kada Bibića upitate kako na tržište plasirati vina koja koja stoje 500 do 1000 kn, reći će: “Što vino zna koliko košta!” Alen i njegova obitelj ne proizvode samo vino, bave se i destilacijom te potpisuju razne rakije, vinjak, džin... Ali i maslinovo ulje. “Ono što volimo, i cijenimo.” U gastronomskim krugovima Bibićeva se kušaonica spominje kao najbolji molekularni restoran u Hrvata. Dakako, zahvaljujući njegovoj supruzi, jer bez one koja “drži tri kantuna kuće” nema ni sklada. Kreativni su to zalogaji nadahnuti aktualnom ponudom vina u smislu sljubljivanja hrane i vina. Ne bih to, kaže Alen, nazvao molekularnim kuhinjom, već autorskom s upotrebom dosta interesantnih tehnika.