Popularizacijom zdravog načina života i biljne prehrane u zadnjih nekoliko godina police trgovina preplavile su zamjene za mliječne proizvode - jogurti, sirevi, majoneza i, naravno, mlijeko, dobili su svoju verziju napravljenu od raznih biljaka.
Nakon sojinog i zobenog, stiglo je bademovo, a nakon njega i mlijeko od lješnjaka, oraha, indijskih oraščića... Taman kada smo pomislili da se više iz niti jednog ploda ne može dobiti mlijeko, industrija zdrave hrane nas je iznenadila - mlijekom od krumpira!
Kako prenosi The Guardian, ovo mlijeko ima mnoge blagodati - pomaže lakše probaviti hranu, olakšava nadutost, plinove i zatvor jer je bogato vlaknima. Također, ima puno vitamina B12 i željeza.
Nastalo je još 2017. kada je profesorica Eva Tornberg sa Sveučilišta Lung napravila kremastu 'emulziju' od krumpira, a u trgovine je stiglo nakon što ga je 'doradila' švedska tvrtka Veg of Lund. Predstavili su tri vrste - barista koje je odlično za pripremu kave, original i nezaslađeno.
Mlijeko od krumpira odlična je opcija i za one koji su alergični na orašaste plodove i laktozu, a dobra vijest je i da sadrži manje šećera i masnoća od ostalih mlijeka na biljnoj bazi.
Ovo se, kao i ostala biljna mlijeka, može napraviti samostalno kod kuće. YouTuberica The Green Creator u svom je videu pokazala cijelu proceduru.
Banana i mlijeko? Ovo su namirnice koje ne biste trebali konzumirati zajedno