Mmm...

Omiljeni namaz slavi svoj dan: Kako vi jedete Nutellu, žlicom ili na kruhu?

Shutterstock
05.02.2022.
u 07:00

Prije punih 58 godina Nutella je prvi put stigla na police trgovina - i od tada drži titulu najomiljenijeg čokoladnog namaza - na svijetu.

Pietro Ferrero zaslužan je što danas imamo prilike uživati u ovoj čokoladnoj slastici. Naime, on je 1951. godine napravio Supercremu koja je bila u čvrstom obliku, odnosno rezala se na komade i posluživala na kruhu. Njegov sin, Michele Ferrero, odlučio je 1963. godine proširiti obiteljski posao i brend diljem Europe, pa je promijenio recepturu.

Uzeo je nove sastojke, a glavni je bio lješnjak po kojem je Nutella i dobila ime jer na engleskom riječ 'nut' znači upravo ovaj orašasti plod. Točan recept ne znamo jer je stroga tajna, ali na ambalaži se kao sastojci, osim lješnjaka, ističu: šećer, biljna ulja i kakao. 

Michele je još promijenio i pakiranje i lansirao Nutellu na police trgovina. Nije dugo trebalo da postane popularna, a da isti nivo drži i danas potvrđuje činjenica da se u svijetu, u prosjeku svakih 2,5 sekunde proda jedna staklenka. Godišnje se, pak, proizvede toliko da bi se mogle poredati duž obale Dunava čak 26 puta. Inače, Dunav teče kroz 10 država, pa možete samo zamisliti koja je to količina. Osim duž obale Dunava, Nutellom koja se napravi u godinu dana mogli bismo napraviti krug oko Zemlje 1,8 puta i prekriti Veliki kineski zid osam puta. Kada je riječ o kilogramima prodane Nutelle u jednoj godini, dovoljno je samo reći da je teška kao i Empire State Building.

Kroz godine se, osim na kruhu, počela mazati na palačinke, koristiti kao glavni sastojak kolača, ali i jesti jednostavno - na žlicu. Koja opcija je vama najdraža, otkrijte nam u anketi ispod.

Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!

Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?

1/6
Ključne riječi

Komentara 2

LA
lajh1985
08:56 05.02.2022.

Zasto nema 4 opcije koja bi bila: ne jedem?

Avatar hrvatska.desnica
hrvatska.desnica
08:05 05.02.2022.

Nije ona svugdje ista.Negdje je čista šećeruša bez kakaovca.Svijetla ko krpa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije