Mliječni proizvod bogat kalcijem, fosforom i vitaminima B skupine idealan je za Vaš organizam.
Ljudi već više od 5000 godina pripremaju i jedu jogurt. Zavisno o vrsti, može biti bez mliječne masti do masnijeg jogurta s velikim udjelom vrhnja. Može biti napravljen od kravljeg, ovčjeg, miješanog ili kozjeg mlijeka. Jogurt možete jesti kao samostalno jelo, ali mu i možete pridodavati i voće i povrće, te od njega pripremati topli ili hladan umak.
Bijele je boje, slatkasto-kiselog okusa koji će varirati ovisno o gustoći sastojaka ili proizvođaču. Sadrži oko 0,7% mliječne kiseline te može biti guste kremaste teksture do kremasto rijetke teksture, u svijetu poznatiji kao grčki i turski jogurt.
Donosimo Vam tradicionalni umak od jogurta te uz njega odličan, jednostavan i brzi recept: Patlidžan curry.
UMAK OD JOGURTA
1 jogurt
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica kima usitnjenog
1 žličica chili
1 čen češnjaka
1 luk tanko narezan
1 feferon narezan
sol
PATLIDŽAN CURRY
1 patliđan
1 luk
1 žličica češnjaka
po ½ žličice haldi, dhanya, ginger, chili, kim
Operite i narežite patliđan na kocke. Posolite ga i pospite s haldi, te ga ostavite da odstoji 1 sat. Isperite i osušite patliđan. Pržite ga na ulju s lukom, češnjakom, dodajte začine i patliđan, te ga umjereno pržite. Nakon što je dovoljno pržen dodajte na kraju jogurt.